Читај ми!

Сирија, буре барута

Вашингтон упозорава да сиријске трупе упадају у Либан. Болнице у Сирији "инструмент репресије", тврде хуманитарци.

Амерички званичници тврде да су сиријске снаге током протеклих недеља упадале на територију суседног Либана. САД осуђује такве потезе и изражава забринутост да су дисиденти убијани или притварани у пограничној области.

"Током претходних неколико седмица, изгледа да су сиријске снаге улазиле на либанску територију", изјавио је новинарима портпарол Стејт департмента, осуђујући такав потез и позивајући Сирију да поштује суверенитет Либана.

Вашингтон је веома забринут због информација које указују на то да су сиријски дисиденти ухваћени и могуће убијени током операција близу границе, пренео је АФП.

Либански званичници процењују да је од почетка побуне против сиријског председника Башара ел Асада, средином марта, 5.000 Сиријаца, међу којима војници дезертери и припадници опозиције, потражило уточиште у Либану.

Сједињене Америчке Државе су у суботу повукле свог амбасадора из Дамаска због претњи по његову безбедност, после чега је Сирија позвала свог амбасадора у Вашингтону на консултације.

У међувремену, огласила се организација за заштиту људских права "Амнести интернешнел" (АИ) која, у најновијем извештају, наводи да је сиријска влада болнице претворила у "инструменте репресије", у напорима да угуши опозицију.

У извештају од 39 страна, АИ тврди да су пацијенти у најмање четири болнице подвргнути мучењу, као и да у томе учествује и медицинско особље – лекари и медицинске сестре.

Због тога, многи повређени цивили сматрају да је сигурније да не иду у болницу.

Запослени у другим болницама, за које се сумња да пружају помоћ демонстрантима, и сами се сусрећу са хапшењима и злостављањем, додаје се у извештају.

"Веома је узнемиравајуће то што су, по свему судећи, сиријске власти дале безбедносним снагама одрешене руке што се тиче болница, и да у многим случајевима особље болнице учествује у злостављању људи које би требало да лече", изјавила је Силина Насер, један од истраживача АИ. Сиријске власти су више пута демантовале да злостављају противнике владе.

Према подацима УН, од марта, када су почели протести против председника Башара Асада, у Сирији је погинуло више од 3.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару