Читај ми!

Пораз евроскептика у парламенту

Доњи дом британског парламента одбио предлог да се распише референдум о чланству у ЕУ. Око 60 посланика конзервативаца потписало петицију за референдум, упркос тврдњама лидера странке, премијера Дејвида Камерона, да је национални интерес Велике Британије да остане у Унији. Анкете показују да 70 одсто гласача жели референдум.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон суочава се са великим изазовом пошто су посланици из редова његове Конзервативне партије подржали позив да се у Британији одржи референдум о чланству земље у Европској унији.

Чланови Доњег дома су, међутим, одбили предлог. Против су гласала 483 посланика, док је предлог да се референдум одржи подржало 111 представника Доњег дома.

Ипак, предлог је дошао од стране 60 посланика из редова конзервативаца, који су додатно подстакнути последњим анкетама према којима међу Британцима расте неповерење према Европској унији.

Према анкети коју је објавио Гардијан, чак 70 одсто гласача жели референдум о чланству у ЕУ, а 49 одсто гласало би за излазак из Уније.

Предлог посланика предвиђао је да се до маја 2013. године организује референдум о чланству Британије у ЕУ на коме би се понудиле три опције: останак у заједници, излазак из ЕУ или преговарање о лабавијим везама са Унијом заснованих на трговини и сарадњи.

Британски премијер је током петочасовне дебате поручио да је национални интерес Велике Британије да остане у ЕУ.

"Наш национални интерес јесте да будемо у ЕУ, да помогнемо да се одреде правила која ће уређивати јединствено тржиште, наше највеће извозно тржиште које чини половину нашег извоза", поручио је Дејвид Камерон посланицима Доњег дома парламента.

Британски премијер је нагласио да због кризе није добар тренутак да се организује референдум. "Кад је кућа вашег суседа у пламену, ваш први рефлекс је да помогнете да се угаси пожар, ако ни због чега другог онда због тога да се не прошири на вашу кућу", рекао је Камерон.

Непослушни конзервативци

Потпис на иницијативу којом се позива на референдум ЕУ ставило је укупно 78 чланова парламента, од којих већина из редова конзервативаца.

Камерон је члановима своје странке наложио да гласају против предлога, али део конзервативаца верује да је суверенитет Британије умањен због све већег пребацивања ауторитета на Брисел.

Они дужничку кризу у еврозони виде као прилику да Британија поврати део овлашћења или чак напусти Унију.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Дејвид Милибанд нагласио је да се понавља стари филм у којем се Конзервативна странка цепа, пошто је већина евроскептика управо међу конзеративцима.

Критике Камерону не долазе само од стране опозиције.

Наиме, на недавном самиту шефова држава или влада Европске уније, француски председник Никола Саркози оштро се обратио британском премијеру: "Изгубили сте добру прилику да ућутите. Доста нам је ваших критика и упутстава шта да радимо. Рекли сте да мрзите евро, а сада желите да се уплићете у наше разговоре", рекао је наводно Саркози, преноси британска штампа.

Аналитичари наводе да је криза у еврозони ставила Камеронову владу пред дилему. Британија не жели да даје много новца за Европски фонд за финансијску помоћ, али се плаши да би Лондон због тога могао да буде искључен из одлучивања о важним питањима.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару