Читај ми!

Контроверзни случај Аманде Нокс

Американкa Амандa Нокс, после четири године у италијанском затвору, напушта Италију као слободна жена, пошто је суд поништио пресуду по којој су она и њен бивши младић криви за убиство британске студенткиње 2007. године.

После четири године проведене у затвору, американка Аманда Нокс напустила је Италију као слободна жена. Суд у Перуђи је поништио пресуду по којој су она и њен бивши младић криви за убиство британске студенткиње 2007. године. Породица убијене Британке шокирана је пресудом, док тужилаштво најављује жалбу.

Вишегодишња судска сага, праћена огромном медијском помпом, посебно у америчкој јавности, окончана је ослобађајућом пресудом за 24-огодишњу Аманду Нокс, која је већ отпутовала у родни Сијетл.

"Суд поништава пресуде оптуженима и наређује њихово тренутно пуштање на слободу", саопштио је судија Клаудио Хелман.

Ноксова је првобитно, 2009. године, осуђена на 26 година затвора, а њен бивши младић Рафаеле Солећито на 25, за сурово убиство британске студенткиње Мередит Кирчер.

Тело Кирчерове са више од 40 убодних рана и пререзаним вратом пронађено је 2007. у стану који је у Перуђи делила са Амандом Нокс.

"Њих двоје нису ни били у стану те ноћи када се догодила трагедија. Мередит и Аманда су биле пријатељице и она је то увек истицала", каже адвокат Аманде Нокс Карло Дала Ведова.

И док су породица и пријатељи Аманде Нокс славили, испред зграде суда окупљена маса узвикивала је Срамота за правосуђе. У затвору је остао једино дилер дроге из Обале Слоноваче осуђен на шеснаестогодишњу казну због саучесништва у убиству.

"Покушавамо да схватимо како је дошло до тога да буде измењена одлука која је била тако чврста пре две године. Ако њих двоје нису криви, онда је очигледно да су нас оставили да се питамо ко је одговоран", каже Лајл Кирчер, брат убијене Мередит.

И сви водећи италијански медији наводе да одлука ствара нове контроверзе око италијанског правосуђа.

"Овде се дефинитивно ради о односу Давида и Голијата, јер смо имали огромну диспропорцију у медијској пажњи. Пордица убијене студенткиње готово да се није ни појављивала у вестима", каже адвокат породице Кирчер Франческо Мареска.

Као разлоге за ослобађајућу пресуду италијански криминолози и правници помињу недостатак ваљаних доказа и мотива за убиство, али и снажан притисак америчких медија и агенција за односе са јавношћу на италијанско правосуђе и јавно мњење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару