Читај ми!

Салехов ултиматум

Председник Јемена Али Абдулах Салех рекао да неће да оде с власти уколико његови противници учествују на изборима. Салех упозорава на могућност избијања грађанског рата.

Иако је претходно обећао да ће отићи са власти ако изгуби на изборима, председник Јемена Али Абдулах Салех поручио је да неће да оде са власти уколико се учешће на изборима омогући његовим противницима.

Салех који се прошле недеље вратио у земљу после три месеца проведених на лечењу у Саудијској Арабији од последица рањавања, упозорио је и на могућност избијања грађанског рата.

Председник Јемена суочен је са свакодневним протестима и побуном непослушних војних јединица и племена у земљи.

Одбио је да потпише споразум о преносу власти на заменика председника Абдрабуха Мансура Хадија. "Уколико пренесемо власт на њих (противнике), то би значило да смо попустили под државним ударом", рекао је Салех у интервјуу Тајмсу и Вашингтон посту.

Новинари који су разговарали с њим кажу да му је лице обележено "дубоким ожиљцима" и да је имао проблема да чује.

Антивладини демонстранти од фебруара кампују на отвореном простору на тргу у престоници Сани који су назвали Трг промена, тражећи крај владавине председника Салеха.

Велики број људи је погинуо, а председник Салех кривицу за погибије баца на војне јединице које су му отказале послушност, на опозицију и племенске борце који подржавају демонстранте.

"Они убијају демонстранте с леђа како би окривили државу", рекао је Салех и додао да остаје привржен споразуму постигнутим уз помоћ Савета за сарадњу земаља Залива и криви опозицију за одлагање.

"То је неспоразум. Спремни смо наредних сати и дана да га потпишемо уколико ЈМР (опозициона коалиција) попусти", рекао је Салех. "Ми не желимо да одуговлачимо и не желимо да се криза настави. Желимо да ова земља изађе из кризе. Трансфер власти ће се обавити пре или касније", рекао је председник Јемена.

Али Абдулах Салех је непрекидно на власти од 1978. године, а протести на којима грађани траже његову смену трају 238 дана, од почетка фебруара ове године.

Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија плаше се безакоња у Јемену, зато што би то могло угрози интересе Запада у земљи, оснажи снаге Ал Каиде и угрози транспорт нафте у Црвеном мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару