Читај ми!

Демонстрације против Моралеса

Због напада полиције на Индијанце који се противе изградњи аутопута кроз њихов заштићени резерват, хиљаде становника Боливије протестује против председника Ева Моралеса. Шеф државе суспендовао пројекат изградње аутопута.

Десетине хиљада становника Боливије изашле су на улице највећих градова у тој земљи протестујући против председника државе Ева Моралеса и напада полиције на индијанске демонстранте који нису хтели да допусте да кроз њихов заштићени резерват прође аутопут.

Полицијски обрачун са демонстрантима тешко су угрозили кредибилитет левичарског председника Моралеса, иначе првог који потиче из редова Индијанаца, староседелаца Боливије.

Улицама Ла Паза и других градова марширају разочарани грађани, који сматрају да је Моралес издао управо оне друштвене групе на које се позивао у јавности, староседеоце и борце за животну околину.

Марш у Ла Пазу, који је почео синоћ, зауставио је саобраћај у центру града, а председник Моралес издао је саопштење у којем је демонстрације грађана назвао "апсолутним позивом на буђење" својој влади после полицијске акције која се одиграла током викенда.

Снаге безбедности разбиле су протестни марш Индијанаца који су хтели да осујете изградњу аутопута кроз њихов заштићени резерват.

"Не бих никада могао да наредим насиље какво је боливијски народ видео током викенда", саопштио је Моралес, затражио опрост од породица демонстраната и замолио организације староседелаца да разговарају са владом Боливије.

Прошле године, Моралес се заложио за изградњу 300 километара дугог аутопута кроз џунглу у резервату Типнис у источној савезној држави Бени. Пројекат би финансирао Бразил.

Око хиљаду противника аутопута кренуло је средином августа из главног града Бенија, Тринидада, у марш на Ла Паз, а тај марш је у недељу разбила полиција. Неколико стотина демонстраната је ухапшено, али је локално становништво приморало полицију да их ослободи.

Министар одбране је у знак протеста поднео оставку, а Моралес је у понедељак објавио да суспендује пројекат изградње аутопута и да ће гласачима у Бенију препустити да одлуче о његовој судбини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару