Читај ми!

Кудрину изнуђена оставка

Руски министар финансија Алексеј Кудрин поднео оставку, након што је то затражио председник Дмитриј Медведев. Кудринова изјава да неће бити део нове владе ако Медведев, после Владимира Путина, буде нови премијер, коштала га министарске функције.

Министар финансија Русије Алексеј Кудрин, једини министар који је изразио незадовољство најавом да Путин и Медведев намеравају да замене функције после председничких избора 2012. године, поднео је оставку. Кремљ је одмах прихватио оставку Кудрина.

"Председник Русије потписао је декрет који се односи на оставку потпредседника владе и министра финансија Алексеја Кудрина", рекла је портпаролка руског председника Наталија Тимакова.

Медведев је неколико сати раније затражио од Кудрина да током дана поднесе оставку или потврди лојалност влади, после његове јучерашње изјаве да неће бити део нове владе ако Медведев, након Владимира Путина, буде нови премијер.

"Ако се не слажете с политиком председника који спроводи политику владе, имате једну могућност - да поднесете оставку. Ако цените да има неслагања, можете да потпишете оставку овде и сада", рекао је Медведев, а пренела агенција Итар-тас.

Курдин је на то одговорио да ће се, пре него што донесе одлуку о оставци, посаветовати са руским премијером Владимиром Путином", пренела је агенција РИА Новости.

Медведев је, међутим, био одлучан: "можете да се саветујете с ким хоћете, па и са премијером, али док сам председник такве одлуке ја доносим".

"Морате врло брзо да се одлучите и данас дате одговор - или полазите од тога да несугласице које помињете не постоје, и тада ћете морати да дате објашњење", рекао је руски председник.

Кудрин, који је министар финансија од 2000. године, први је високи званичник који је изразио незадовољство најавом да Путин и Медведев намеравају да замене функције после председничких избора 2012. године.

Министар је рекао да "безусловно одбија" да служи у влади Медведева, с којим има "бројне несугласице о економској политици". 

Кудрин је раније данас ипак ублажио претходно изнети став рекавши да жели да помогне у реформама. 

"Рекао сам да сам спреман да радим с било које функције ако ће то помоћи напретку у реформама, а не искључиво у влади", рекао је Кудрин. 

Одлазак Кудрина лош за инвестиције? 

И пре подношења оставке, економисти су могући одлазак Кудрина једногласно окарактерисали као ударац на инвестициону привлачност Русије, који та земља не може себи да дозволи у условима нестабилности светског тржишта, одлива капитала, распродаје руских акција.

"Кудрин је оличење макроекономске и буџетске стабилности Русије. Његов одлазак би био озбиљан ударац за инвестициону привлачност Русије", рекао је партнер фонда "Верно Капитал" Роланд Неш, уз напомену да је руски министар финансија близак Путину колико и Медведев, и да је његов демарш, можда, пријава за премијерско место.

Путин је више пута јавно хвалио Кудрина за макроекономску стабилност и приврженост оштрој буџетској политици, због које је министар финансија стекао бројне непријатеље међу политичарима и државним службеницима, укључујући и Медведева, чију дарежљивост Кудрин отворено осуђује.

Пре него што је званично објављена рокада тандема, Кудрин је сматран за највећег претендента на премијерско место, па чак ни јучерашњи демарш га са тог списка није избацио.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару