Читај ми!

Абас предао захтев у УН

Палестински председник Махмуд Абас предао Бан Кимуну захтев за пуноправно чланство у Уједињеним нацијама. Израелу пружамо шансу за помирење, поручио Абас пред Генералном скупштином. Израел послао појачања на Западну обалу.

У седишту Уједињених нација у Њујорку палестински председник Махмуд Абас предао генералном секретару светске организације Бан Кимуну захтев за пуноправно чланство Палестине у УН.

Захтев ће сада отићи на разматрање пред Савет безбедности. У случају позитивног исхода, Палестина ће постати 194. чланица светске организације.

Говорећи пред Генералном скупштином након предаје захтева, Абас је позвао Савет безбедности да одобри Палестини пуноправно чланство у светској организацији. 

"Израелцима пружамо шансу за помирење", рекао је Абас, додајући да ће Палестинци наставити са мирним отпором према израелској окупацији.

"Окупаторске снаге настављају блокаду Газе. Израелске власти нису ништа учиниле да смире наоружане насељенике, а управо та насеља подривају сваку шансу мирног решења, јер се зидају на територији будуће државе Палестине", истакао је Абас.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, обраћајући се Генералној скупштини одмах након палестинског лидера, упозорио је да мирно решење неће бити постигнуто кроз резолуцију УН.

"Истина је да Израел жели мир", додао је Нетанијаху.

Представници САД, Русије, Европске уније и Уједињених нација, који посредују у решавању блискоисточног конфликта, поново ће разговарати у циљу обнове израелско-палестинских мировних преговора.

Палестински став је да преговори морају бити засновани на границама од пре рата 1967. године и да мора да буде обустављена израелска градња на окупираним палестинским територијама.

Сједињене Америчке Државе противе се палестинском потезу и сматрају да палестинска држава може бити успостављена само кроз преговоре са Израелом. Америка је раније најавила да ће блокирати захтев у Савету безбедности.

Државна секретарка САД Хилари Клинтон рекла је да је била охрабрена када је чула да су лидери Палестине и Израела и даље посвећени директним преговорима.

Међутим, палестинска страна очекује промену америчког става. Мировни преговарач Палетине Саеб Ерекат рекао је да Америка више не може да наставља да третира Израел као земљу која је изнад закона.

У ишчекивању предаје захтева у УН и могућим масовним окупљањима Палестинаца Израел је распоредио око 22.000 полицајаца широм земље и послао војна појачања на окупирану Западну обалу.

Према извештавањима медијима, као појачање на Западну обалу, послата су три батаљона резервиста, од око 1.500 људи.

У Јерусалиму, полиција је мушкарцима млађим од 50 година забранила приступ џамијама у старом граду. Приступ је дозвољен само старијима од 50 година који имају дозволе боравка издате од стране израелских власти, што искључује Палестинце који живе на Западној обали.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару