Читај ми!

Бан Кимун отворио дебату

У седишту УН у Њујорку почела генерална дебата 66. заседања Генералне скупштине светске организације. Бан Кимун апеловао на већи ангажман светске организације у решавању будућих проблема. Палестински народ заслужује државу, рекао у обраћању Барак Обама.

На отварању генералне дебате Генералне скупштине Уједињених нација, која је ове године посвећена улози посредовања у решавању спорова мирним средствима, генерални секретар светске организације Бан Кимун истакао је да ће крајем идућег месеца, у свету непредвидивих еколошких, економских, геополитичких, технолошких, демографских промена, живети седам милијарди становника.

Светско становништво се утростручило од оснивања УН и наш број наставља да расте, као и притисак на земљу, енергију, храну и воду, рекао је Бан. Према његовим речима, човечанство има пет великих императива, односно пет генерацијских могућности да се, како је рекао, сутрашњи свет обликује одлукама донетим данас.

То је најпре одрживи развој, односно спасавање планете, извлачење људи из сиромаштва, економски раст.

Као други, Бан је навео превенцију сукоба, подсетивши да је ове године буџет мировних операција УН осам милијарди долара. Трећи императив јесте изградња сигурнијег и безбеднијег света, у оквиру чега је посебно поменуо Блиски исток.

Као остале императиве, генерални секретар УН навео је подршку земљама у транзицији, као и већи ангажман жена и младих.

Обама: Палестински народ заслужује државу

Амерички председник Барак Обама је, у обраћању Генералној скупштини УН, истакао да нема пречица ка мировном споразуму на Блиском истоку.

"Верујем да палестински народ заслужује сопствену државу", рекао је Обама. Према његовим речима, основа за нове преговоре двеју страна је да Израел мора да буде сигуран да сваки споразум гарантује његову безбедност, а Палестинци заслужују да знају територијалну основу своје државе.

Председник САД је позвао Савет безбедности УН да санкционише сиријски режим, јер, како је рекао, нема изговора да се не делује.

Обама је изјавио да свет мора да примени "хитне и координиране" мере за спас глобалне привреде, наводећи да САД стојиме уз европске савезнике у време кад они реформишу своје институције и раде на решењу фискалних проблема.

Током дебате овог заседања Генералне скупштине УН одржавају се и три састанка на високом нивоу.

Један је посвећен спречавању и контроли незаразних болести, други борби против дезертификације у контексту одрживог развоја и уклањања сиромаштва, а трећи обележавању десете годишњице Дурбанске декларације, усвојене на конференцији УН против расизма, расне дискриминације, ксенофобије и других видова нетолеранције.

Поред тога, предвиђени су састанаци и симпозијуми на тему међународног тероризма и нуклеарне безбедности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару