Читај ми!

САД гради нове војне базе

Беспилотне летелице које ће се користити за нападе на терористичке циљеве Ал Каиде у Сомалији и Јемену убудуће ће полетати из нових војних база САД на aрапском полуострву, Сејшелима и у Етиопији, пише "Вашингтон пост".

САД гради мрежу нових база за беспилотне летелице које ће користити за нападе на огранке Ал Каиде у Сомалији и Јемену, пише лист Вашингтон пост.

Једна од нових база гради се у Етиопији, америчком савезнику у борби против исламистичке групе "Шебаб", која контролише највећи део Сомалије. Поред ове, лист наводи да је у фази изградње и тајна база на Арапском полуострву са које ће беспилотним летелицама управљати ЦИА.

Већ постојећа база на Сејшелима сада је проширена. Лист наводи да су из те базе овог месеца почеле да се изводе операције које су показале да беспилотне летелице могу да патролирају сомалским небом летећи из тог архипелага у Индијском океану.

Вашингтон пост додаје да америчка војска и из Џибутија беспилотним летелицама изводи мисије у Сомалији и Јемену, у циљу борбе против Ал Каиде у тим земљама. Амерички званичници све више страхују због јачања Ал Каиде у деловима Сомалије и Јемена у којима нема контроле, бојећи се да екстремисти у тим областима припремају нападе против САД.

База на Сејшелима постоји већ две године. Међутим, проширење њеног капацитета показује жељу америчке војске да прошири домет својих беспилотних летелица, наводи Вашингтон пост.

Острска нација је већ била база за малу флоту "MQ-9 Reaper" летелица које су под контролом америчке морнарице и ваздухопловних снага. Ове летелице, такозвани "Косачи", користе пројектиле "Хелфајер" и сателитски навођене бомбе.

Званичници Америке и Сејшела тврде да је беспилотним летелицама примарна мисија праћење и налажење пирата у регионалним водама. Међутим, америчке депеше које је Викилис објавио показују да су ове летелице извеле против терористичке ударе у Сомалији, око 1.250 километара од Сејшела.

У депеши се, такође, наводи да су амерички званичници тражили од политичког руководства Сејшела да не открива антитерористичку мисију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару