Читај ми!

Протест у сенци природне катастрофе

Велики антинуклеарни протест у Токију у другом плану, јер је пажња усмерена на нову природну катастрофу која озбиљно прети Јапану. Власти позвале више од милион људи на евакуацију због поплава проузрокованим најновијим тајфуном.

У престоници Јапана одржан је велики антинуклеарни протест који је окупио више десетина хиљада људи, који су позвали на потпуно напуштање или драстично смањење употребе нуклеарне енергије.

У највећем протесту до сада, учествовали су угледни писци, певачи и друге јавне личности, а говорници су позивали на потпуно напуштање или драстично смањење употребе нуклеарне енергије, те указивали на патње становништва префектуре Фукушима и околине.

Најновија истраживања јавног мнења показују да је 55 одсто Јапанаца за смањивање броја нуклеарних реактора, али да је свега 3 одсто за потпуно напуштање нуклеарне енергије.

То показује да, упркос великом отпору према нуклеарној енергији, у становништву ипак преовладава реализам и свест о великим трошковима и технолошким препрекама за напуштање нуклеарне енергије.

С обзиром на то да у Јапану постоји 54 нуклеарна реактора који су до несреће у Фукушими покривали 34 одсто укупне потребе земље за електричном струјом, процењује се да би за напуштање нуклеарне енергије било потребно двадесетак година.

Данашњи велики протест, међутим, медијски се нашао се у запећку, јер је пажња усмерена на нову природну катастрофу која озбиљно прети земљи.

Јапански медији јављају да су власти позвале на евакуацију више од милион и триста хиљада људи у централном и западном делу Јапану због поплава проузрокованим најновијим тајфуном, петнаестим у овој сезони.

Средиште снажног тајфуна са ударима ветра од 40 до 50 метара у секунди налази се у близини јужног јапанског острва Кјушу и креће се према највећем острву Хоншу брзином од 15 километара на сат.

Очекује се да ће тајфун директно погодити главно јапанско острво сутра, где већ проузрокује огромне падавине од 50 до 75 милиметара по сату.

Најтеже је погођен град Нагоја где су се излиле две реке и на евакуацију позвано чак 1,1 милиона становника. Овај тромилионски град и његова околина ове године су били поштеђени земљотреса и радијације, као и тајфуна који је почетком овог месеца убио 100 људи, али се сада налази у великој опасности, јер је на предвиђеној путањи тајфуна.

Језгро тајфуна налази се на скоро 1.000 километара од Нагоје даље али је већ поплавио подземну железницу у граду и околини, прекинуо саобраћај у више градских општина и пресекао аутопут Нагоја-Токио.

Градске власти Нагоје позвале су војску да учествује у евакуацији и спашавању становништва.
Очекује се да ће тајфун број 15 сутра и прекосутра протутњати дуж острва Хонншу у смеру југ-север и на свом путу захватити и престоницу Токио, као и област Тохоку, чији је обални део разорен цунамијем пре шест месеци.

Страхује се да би број жртава могао да достигне више стотина па и хиљада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару