Читај ми!

Крвопролиће у Сани

Снаге безбедности убиле 53 особе, а више од 500 је рањено данас и јуче током масовних протеста у престоници Јемена, Сани. Полиција пуцала и бацала сузавац на демонстранте који траже повлачење председника Алија Абдулаха са власти.

Јеменска полиција убила је у Сани 53 особе данас и у недељу. Око 500 људи је повређено током демонстрација на којима је затражено хитно повлачење председника Алија Абдулаха са власти.

Снаге безбедности приликом напада на демонстранте убиле су данас у Сани 27 особа, међу којима двоје деце.

Сведоци тврде да су снајперисти, распоређени на крововима кућа, убили троје пролазника, док су безбедносне снаге недалеко од градског трга усмртиле још три особе.

Између демонстраната и снага безбедности, које су из снајпера пуцале на грађане око Трга промена који је епицентар протеста, данас је и у другим деловима Сане дошло до сукоба. Према наводима очевидаца, у њима су учествовали војници оклопне бригаде.

Истовремено, министар спољних послова Јемена Абу Бакр ал-Курби је пред Саветом УН за људска права осудио јучерашње насиље над демонстрантима у Сани.

Курби је рекао да ће влада истражити и ухапсити одговорне за насиље, додајући да је за жаљење што се све то дешава у време када су на видику нека од решења за политичку кризу.

Током јучерашњег дана полиција и наоружани цивили су отворили ватру на неколико десетина хиљада демонстраната, који су се са трга, где кампују од почетка демонстрација у фебруару, упутили према центру града.

Министарство унутрашњих послова оптужило је демонстранте да су повредили четворицу припадника безбедносних снага и запалили један полицијски аутомобил и једно ватрогасно возило.

Поред протеста у Сани, протеста има и у градовима Таезу, Ибу и Дамару који се налазе јужно од престонице, као и у Сади на северу земље.

Сведоци догађаја у Таезу тврде да је полиција употребила сузавац да би сузбила протесте.

Салех, који је на власти у Јемену од 1978. године, опоравља се у Саудијској Арабији од последица напада на председничку палату у Сани 3. јуна.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару