Читај ми!

Палестински гамбит у УН

Наредне недеље Палестинци ће, упркос притисцима да одустану, захтевати од УН да њихова држава буде међународно призната. Израелу и САД захтев је неприхватљив, пошто сматрају да се палестинска држава може створити само кроз преговоре. Преговори су, међутим, стали пре више од годину дана.

Палестински председник Махмуд Абас путује у Њујорк да пред Генералном скупштином затражи чланство Палестине у Уједињеним нацијама.

Председник палестинске самоуправе Махмуд Абас истиче да Палестинци желе да живе као сви људи на Земљи, слободни и независни у својој држави.

"Желимо Палестинску државу у границама из 1967. године са Источним Јерусалимом као главним градом", наводи Абас.

Границе из 1967. године значе територију пре шестодневног рата током којег је Израел заузео Западну обалу и Источни Јерусалим.

Док Махмуд Абас и други палестински званичници објашњавају да су се одлучили да захтевају признање, јер су израелско-палестински преговори у застоју, Израел тврди да Палестинци својим захтевом заобилазе преговоре.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху каже да у Њујорк иде из два разлога. Прво, да осигура да Палестински покушај заобилажења преговора не успе у, пре свега, Савету безбедности.

"Друго, да објасним истину да желимо мир, да нисмо странци на тој земљи и да на њу имамо право већ 4.000 година. Што се тиче Генералне скупштине, тамо може да вам прође било каква резолуција. Можете да одлучите да сунце излази на западу, а залази на истоку", напомиње Нетанијаху.

Арапски свет забринут 

Израелско-палестинско питање највећа је брига арапског света, објашњавају за РТС аналитичари из Египта и Јордана.

Председник Садатове асоцијације из Египта Анвар Есмат ел Садат каже да то питање посебно брине земље које имају мировни споразум са Израелом.

"Америка ће уложити вето и то неће створити ништа осим осећаја незадовољства и беса посебно код младих, па очекујем демонстрације, а понегде и насиље", оцењује Ел Садат.

Египатски аналитичар се, ипак, нада да ће Израел разумети да је неопходно да обнови преговоре за свеобухватно решење.

Генерал Мохамед Шијаб из јорданске Блискоисточне консултантске групе истиче да, упркос ставу америчких администрација да оптимално решење подразумева две државе, чак ни Америка не може да убеди Израел да обустави градњу насеља на Западној обали и Источном Јерусалиму.

"Највише што Палестинци сада, уз амерички вето, могу да добију само унапређени статус посматрача, а то је далеко испод њихових очекивања", процењује Шијаб.

Америка тражи од Палестинаца да одустану од захтева за признањем, јер га сматра саботажом израелско-палестинских преговора.

Зато Вашингтон, осим вета у Савету безбедности, најављује и могућност да буде обустављена помоћ од пола милијарде долара, колико се годишње издваја за Палестинце.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару