Читај ми!

Протест фламанских сепаратиста

Неколико хиљада фламанских националиста протестовало на периферији Брисела, тражећи право на део територије Белгије. Протест уследио неколико дана пошто су представници фламанских и валоонских партија успели да формирају владу после 462 дана.

На периферији Брисела неколико хиљада фламанских националиста одржало је скуп тражећи право на део територије Белгије.

Према процени полиције, у маршу је учествовало између 2.000 и 3.000 људи, док организатори тврде да се окупило 5.500 људи.

Само неколико километара од центра белгијске престонице, учесници протеста су махали жуто-црним заставама и балонима, бојама Фландрије, узвикујући "Наша земља".

Шетња је организована неколико дана пошто су представници фламанских и валонских партија објавили да су успели да направе пробој у решавању кризе, најдуже у историји Белигије, насталој због неуспеха да се формира влада 462 дана, што је светски рекорд.

У средишту спора фламанаца који говоре холандски језик и становника Валоније на југу земље који говоре француски, је будућност Брисела и 35 дистрикта у његовом предграђу који чине једину двојезичну изборну јединицу у Белгији.

"Белгија је мртва, једино решење кризе је независност. Ово је фламанска земља", изјавио је агенцији Франс прес вођа десничарске партије "Вламс Беланг", мислећи на Брисел и његово предграђе Линкебек, које се географски налази у оквиру Фландрије, али где су становници који говоре француски добили посебна језичка права и право гласа.

У маршу су учествовали и чланови "Нове фламанске алијансе", која је освојила већину у Фландрији на парламентарним изборима у јуну 2010. године, али није успела да формира владу.

"Нова фламанска алијанса" је одбила да учествује у актуелним преговорима осам водећих фламанских и валонских партија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару