Читај ми!

(Не)достижна правда

Секоја народ из Еквадора пред америчким судом тражи да му се исплати осам милијарди долара, колико је суд у Еквадору казнио америчког нафтног гиганта "Шеврон" због испуштања токсичног отпада и сирове нафте у земљиште и реке које припадају еквадорском сливу Амазона.

Еквадорски Секоја народ, чији представници тврде да им је природно станиште уништено од стране америчког нафтног гиганта "Шеврона", тражи правду пред америчким судовима, пише Гардијан.

Еквадорци, који тврде да је "Шеврон" испустио огромне количине токсичног отпада у воду и земљиште, траже да им се исплати рекордних осам милијарди долара компензације, јер је на толику новчану казну америчку компанију осудио еквадорски суд.

Наиме, у фебруару је америчка нафтна компанија "Тексако", коју је "Шеврон" купио 2001. године, кажњена због угрожавања здравља 30.000 становника и загађивања животне средине.

Нафту и гас "Тексако" је у Еквадору вадио од 1972. до 1980. године.

"Шеврон" је одмах након изрицања казне назвао пресуду преваром. Из компаније тврде да је цео процес покушај да се од њих изнуде паре. О том случају изјасниће се суд у Њујорку.

Портпарол "Шеврона" Кент Робертсон рекао је да су се припадници Секоја народа "шокантно лоше понели" и да је "неоспорно да су покушали да преваре" суд.

Умберто Пиагахе, вођа домородачког народа Секоја који насељава северну амазонску прашуму, рекао је да је "прави криминалац Шеврон".

"Дошли су у нашу земљу, уништили наше животе, нашу културу и оставили нас у сиромаштву", истакао је Пиагахе, који је допутовао у Њујорк на саслушање уочи почетка суђења 15. новембра.

Америчка компанија тражиће од суда да одбаци пресуду из Еквадора. Адвокат који заступа Еквадорце Крег Смисер се нада да ће суд у Њујорку одбацити захтев "Шеврона", али и скинути са тог случаја судију Луиса Каплана.

Смисер тврди да судија Каплан, који је првобитно донео налог против пресуде еквадорског суда, није "објективан, већ веома пристрасан", напомињући да је "он већ заузео став и приклонио се америчкој компанији у овом случају.

Размере катастрофе

Саслушање је последња у низу правних борби у 18 година дугом судском процесу између "Шеврона" и еквадорских домородаца, који тврде да је америчка компанија испустила милијарде галона токсичног отпада у земљу око Амазона и загадила више од 4.000 квадратних километара земљишта.

То је довело до наглог раста стопе оболелих од рака у Еквадору, а биљни и животињски свет претрпели су страховите губитке.

Према студији коју је обавио шведски Центар за истраживање глобалног здравља при Универзитету "Умеа", више од 30 милијарди галона токсичног отпада и сирове нафте испуштено је у земљиште и реке које припадају еквадорском сливу Амазона, такозваном Оријентеу.

Поређења ради, прошле године у Мексичком заливу из нафтне бушотине "Бритиш петролеума" исцурело је 205 милиона галона нафте, док се на обалама Аљаске 1989. године из "Ексоновог" танкера излило скоро 11 милиона галона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару