Читај ми!

Дипломатска офанзива пред седницу УН

Након што су палестински званичници потврдили да ће захтевати пуно чланство у УН, ЕУ поручила да је неопходно наставити дијалог. Израел се узда у вето САД, пошто се и Вашингтон оштро противи захтеву Палестине.

Највећа пажња на Генералној скупштини УН, која почиње у понедељак, биће усмерена на захтев Палестинаца за признавање њихове државе. Израел и Сједињене Државе се оштро противе том захтеву, док Европска унија, чије су чланице подељене по том питању, сматра да је неопходно "наставити дијалог".

"Наредни дани су кључни. На Палестинцима је да одлуче о следећим корацима, али ми настављамо да верујемо да конструктивно решење, које може да добије што је могуће већу подршку и омогући обнову преговора, јесте најбољи начин да се постигне мир и дводржавно решење које Палестинци желе", рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка шефице дипломатије ЕУ Кетрин Ештон.

Након што је палестински председник Махмуд Абас потврдио да ће захтевати пуно чланство у УН када буде говорио на заседању Генералне скупштине, Коцијанчичева је рекла да ће ЕУ удвостручити напоре да обнови преговоре између страна што је могуће пре и да то остаје једини начин да се реши сукоб.

ЕУ је тренутно подељана у односу на најављени палестински захтев, који наилази и на оштра противљења Израела и Сједињених Држава. Очекује се да ће амерички председник Барак Обама говорити у среду у Генералној скупштини о подршци преговорима.

"Ми смо јасно рекли да не верујемо да ће унилатералне акције кроз УН довести до палестинске државе, као и о томе да су преговори једини начин да се постигне палестинска држава", рекао је заменик америчког националног безбедносног саветника за стратешке комуникације Бен Родс.

Родс је истакао да се трајан мир и палестинске аспирације могу остварити преговорима с Израелом, а не кроз акције у УН, најавиши да ће то бити позиција САД у Њујорку на заседању Генералне скупштине.

Преговори "у ћорсокаку" 

Абас је рекао да ће он захтевати легитимно право Палестинаца - пуно чланство у УН. Палестинска страна се одлучила на такав потез након што су директни преговори с Израелом "запали у ћорсокак".

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је да ће "жеља Палестинаца да постану сталан члан УН пропасти, јер морају да иду кроз Савет безбедности", где су САД најавиле вето.

Амерички посланици су упозорили да ће размотрити обустављање годишње америчке помоћи Палестинцима у висини од 500 милиона долара.

Међутим, бивши амерички председник Џими Картер изјавио је на америчке претње о стопирању те помоћи да Палестинци могу живети без ње.

Картер је рекао да би губитак због непризнавања палестинске државе био већи него губитак помоћи, објаснивши да је време за међународно признање палестинске државе.

У случају америчког вета, очекује се да Палестинци затраже од Генералне скупштине УН да унапреди њихов статус од ентитета посматрача до државе посматрача, за шта већ имају подршку већине у најмоћнијем телу УН-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару