Читај ми!

Дански синдром

Француска, Немачка и Шпанија противе се предлогу да се поставе строги услови за увођење државних граничних контрола унутар шенгенског простора. Тиме се задире у национални суверенитет, поручују представници три чланице ЕУ.

Министри унутрашњих послова Француске, Немачке и Шпаније изјаснили су се против предлога Европске комисије да се поставе строги услови за поново увођење државних граничних контрола унутар шенгенског простора.

"Државе чланице сносе политичку одговорност за одржавање јавног реда и заштиту унутрашње безбедности", навели су у заједничком саопштењу министри Клод Геан, Ханс-Петер Фридрих и Антонио Камачо.

У саопштењу се наводи да је од пресудне важности поштовање суштине националног суверенитета и да они не деле мишљење Европске комисије о том питању.

Европска комисија предлаже да евентуално поново увођење државних граничних контрола унутар такозване шенгенске зоне, где се путује слободно без граница, буде могуће само у случају масовне имиграције.

Очекује се да ће Европска комисија у петак представити предлог за боље управљање системом путовања у шенгенској зони без граница.

Према том предлогу земље чланице шенгенске зоне треба, ако желе да поново уведу контроле на својим националним границама, то прво затраже од Комисије и да наведу разлог.

Тај захтев затим треба да усвоји квалификована већина, што је теже осигурати него обична већина, држава чланица ЕУ.

Дебата је поново покренута овог пролећа када је Француска увела неке граничне контроле на својим прелазима са Италијом због прилива туниских имиграната.

Данска под притиском националне екстремне деснице је, затим, једнострано донела одлуку о увођењу контрола на својим границама, што је наишло на жестоке критике Брисела и других земаља ЕУ, укључујући и Немачку.

Према садашњим шенгенским правилима поновно отварање националних граничних пунктова могуће је у случају атентата или неког великог догађаја, као што је самит или нека спортска манифестација.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару