Читај ми!

Америка стрепи од терориста

Уз опрез и појачане мере безбедности, Америка дочекује 10-годишњицу терористичких напада на Њујорк и Вашингтон. Барак Обама наредио безбедносним службама да удвоструче пажњу. Док тајне службе проверавају дојаву о новом могућем терористичком нападу, политичари позивају грађане да буду мирни, али опрезни.

Све америчке тајне службе ужурбано анализирају дојаву о претњи терористичким нападом, коју су амерички обавештајци послали из Пакистана. Амерички медији тврде да је у питању претња нападом на Њујорк или Вашингтон, уз коришћење аутомобила или камиона-бомбе.

Најмање три мушкарца, од којих је један амерички држављанин, стигла су прошлог месеца у Америку из Авганистана, да би извели акцију. Америчке власти знају чак и њихова имена, која су, додуше, честа у Пакистану.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг каже да свака претња мора да се озбиљно схвати, додајући да је полиција данима у акцији и да је повећан број патрола због безбедности грађана.

Појачане су контроле возила, пртљага, ангажовани су пси који могу да осете експлозив, већа је безбедност око владиних зграда, верских објеката.

Под посебним надзором су мостови, тунели и метро у Њујорку којим се, да би спречио панику, возио и градоначелник.

У Белој кући не планирају измене председниковог распореда. Барак Обама обићи ће Њујорк, Пентагон и Шенксвил у Пенсилванији. Стејт департмент позива Американце широм света на опрез.

Координатор за антитероризам Данијел Бењамин истиче да остаје још много посла, јер терористи никад не мирују и да, иако је постигнут напредак, прича још увек није завршена.

И после десет година, застрашујући терористички напад који је за 51 минут однео 3.000 живота, ноћна је мора за Американце.

"Тешко је живети с тим. Једанаести септембар ми је свакодневно у глави. И десет година после још видим те авионе", присећа се ватрогасац Адам Лејк.

Да време лечи и најтеже ране, у овом случају не важи. Према најновијим истраживањима, 11. септембар не може да заборави 57 одсто анкетираних. Трећина грађана плаши се да ће бити жртве новог терористичког напада.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару