Читај ми!

Јурњава за Гадафијем

Конвој либијских возила протутњао суседним Нигером, рапаљујући спекулације о идентитету путника. Гадафи и његови синови су у Либији, тврди његов портпарол, наводећи да либијски лидер планира одбрану земље.

17.42 - Представници Кубе, Ирана и Зимбабвеа критиковали су на конференцији несврстаних у Београду медјународну интервенцију у Либији, посебно улогу НАТО-а.

16.52 - Побуњеници и представници Бани Валида наводно постигли споразум. Устаници током дана улазе у град. Гадафијеве снаге углавном напустиле Бани Валид. У току је последња фаза преговора.  

16.34 - Камиони у конвоју који се креће ка Буркини Фасо натоварен новцем и златом. Могуће да је цела операција део договора о одласку Гадафија из Либије, наводе француски извори. 

15.33 - Моамер Гадафи није био у колони војних возила која је прешла у Нигер. У Нигер је прешло око 200 возила. 

Моамер Гадафи решен је да се бори и преокрене ситуацију у своју корист, рекао је његов портпарол Муса Ибрахим и додао да је Гадафи одличног здравља и доброг расположења. "Верује у Бога и планира и организује одбрану Либије. Налази се у месту до којег побуњеници не могу да дођу", рекао је Ибрахим.

"Боримо се и пружамо отпор зарад Либије и свих Арапа. Још смо јаки и способни да ситуацију преокренемо у своју корист", навео је Ибрахим.

Агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на француске војне изворе, да је велики конвој либијских оклопних возила у пратњи војске Нигера, ушао у ту земљу преко Алжира код нигерског града Агадеза.

Реч је о 200 до 250 војних возила у којима су били и официри из батаљона у саставу либијске армије. Тај извор додао је да су Гадафи и Сеиф ел Ислам можда део тог конвоја чије је крајње одредиште Буркина Фасо, која је наводно понудила Гадафију азил.

Међутим, извор близак председништву Буркине Фасо рекао је Ројтерсу да нису обавештени ни о каквом плану за долазак Гадафија или његових сарадника.

Ни НАТО нема података о конвоју, а авиони тог савеза обично не лете тако далеко на југ у пустињу, рекао је неименовани званичник Алијансе.

Сутра предаја Бани Валида?

Снаге одане Гадафију сатеране су у неколико градова, међу којима је и Бани Валид, удаљен око 140 километара југоисточно од Триполија. Либијски побуњеници ући ће мирно у град, снажно упориште снага лојалних Моамеру Гадафију, резултат је јутрошњег договора.

Коначан договор о предаји града биће постигнут касније данас, а предвиђено је да побуњеници сутра око поднева уђу у град. Агенција Ројтерс јавља да је велики број Гадафијевих присталица отишао.

"Надамо се да неће бити битке за Бани Валид. Све би требало да се заврши мирно", каже један од побуњеника.

Побуњенички преговарач Абдулах Каншил каже да племенске вође желе гаранције да се побуњеници неће светити и покушавају да убеде снаге одане Гадафијеву да положе оружје.

У неким деловима Либије живот се враћа у нормалу. У главном граду поново је почео да ради универзитет. У складу са променама у земљи враћено му је старо име: Универзитет у Триполију.

"Овде је био центар за мучење, тлачење народа, киднаповање, били су ту обавештајци, затвор. Објекат има подземне ходнике у којима је спровођена тортура. Желимо да му вратимо његову природну функцију", рекао је универзитетски професор Фајсал Фитори.

Савет безбедности Уједињених нација разматраће за неколико дана покретање мисије у Либији да би се помогло спровођењу полицијских и правосудних реформи и припремили наредни избори.

Кина ће признати либијски Прелазни национални савет као легитимну владу када се испуне услови, каже представник кинеског министарства иностраних послова и додаје да су власти у Пекингу у контактима са прелазним властима и подржавају њихову улогу у Либији.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару