Читај ми!

Данак једном протесту и строги суд Конгреса – одлазак још једне деканке америчких универзитета

Досадашња деканка Универзитета Колумбија Минуш Шафик поднела је оставку због оштрих и вишемесечних критика на рачун њених одлука током пролећних пропалестинских и антисемитских протеста на кампусу. Тај период узео је данак мојој породици и универзитетској заједници, закључује Шафикова, која ће сада радити у британској влади. Универзитет је званично "разочаран одлуком", ситуација на Колумбији је наизглед мирна, а студенти наводно планирају нове демонстрације почетком предстојећег семестра.

Данак једном протесту и строги суд Конгреса – одлазак још једне деканке америчких универзитета Данак једном протесту и строги суд Конгреса – одлазак још једне деканке америчких универзитета

Немат (Минуш) Шафик није одслужила ни половину свог првог семестра на месту председнице Универзитета Колумбија када су у априлу букнули студентски и грађански протести "за" и "против" Израела и Палестине на том и другим америчким универзитетским кампусима поводом сукоба у Појасу Газе

Демонстрације су разлог и због којег Шафикова није довршила мандат прве председнице у историји једног од најпрестижнијих америчких универзитета, подневши оставку на ту функцију после вишемесечних критика на рачун њеног поступања у вези са раширеном исламофобијом и антисемитизмом на Колумбији, те због позивања полиције да угуши протесте.

"Овај период је узео данак мојој породици и осталима у нашој заједници. Ово је такође било време превирања у којем је било тешко превазићи различита гледишта. Током лета сам размислила и одлучила да би мој одлазак омогућио Колумбији да преброди изазове који су пред нама", написала је Шафикова у писму упућеном челницима универзитета.

Универзитет тврди да је "разочаран одлуком" сада већ бивше деканке, али да ће је поштовати.

Управни одбор Колумбије је до сада подржавао Шафикову, а ситуација на кампусу је мирнија, иако су студенти за септембар најавили најавили нове демонстрације.

Тада би већ увелико требало да траје и нови семестар, па је за привремену деканку брзо именована Катарина Армстронг, досадашња директорка Медицинског центра Колумбије и деканка Медицинског факултета на овом Универзитету.

Утицај протеста на каријерни пут Минуш Шафик

Шафикова је признала да су протести у кампусу утицали на њену одлуку да поднесе оставку.

Универзитет Колумбија био је виђен као центар пропалестинских протеста предвођених студентима, што је изазвало демонстрације на универзитетима широм Сједињених Држава и у иностранству. Потом су уследиле и произраелске демонстрације. 

Универзитет и Шафикова су суочени са критикама због своје грубе тактике, која је подразумевала позивање полиције да прекине студентски протестни камп у два наврата, као и "чишћење" зграде коју су заузели студенти.

У првој рацији ухапшено је више од 100 студената, што је изазвало револт студената и на Колумбији и грађана који су подржали протесте. Сцене из Њујорка убрзо су постале виралне на друштвеним мрежама и бесни студенти су организовали демонстрације и на другим кампусима

Студенти Колумбије и грађани су поставили барикаде у кампусу, а деканки је замерено што их за две недеље ниједном није посетила и саслушала. Уместо дијалога, поново је позвала полицију када су студенти упали у Хамилтон хол, заузевши једну од централних зграда.

Када је полиција растерала демонстранте из зграде и кампуса, Шафикова је одлучила да задржи њене припаднике унутар кампуса, што је оцењено као издаја студената и академских слобода.

Кобно испитивање пред Конгресом

Универзитет и Шафикова су оптужени и да нису успели да јеврејским студенти гарантују безбедност, а поједини донатори су довели у питање даље финансирање Колумбије. 

Факултет уметности и наука Универзитета Колумбија потом је у мају донео резолуцију о неповерењу деканки, уз образложење да је "прекршила основне принципе академске слободе и статут Колумбије".

Шафикова је била међу универзитетским челницима позваним на испитивање пред Конгресом и четврти је декан који је поднео оставку због дешавања у вези са студентским протестима.

Оставке су поднеле и Клодин Геј, Марта Пола и Елизабет Магил, деканке Харварда, Корнела и Универзитета у Пенсилванији.

Републиканци су Шафикову критиковали и оптужили да не чини довољно у борби против антисемитизма у кампусу.

Деканка је прихватила већину оптужби и кривицу и одговарала је у помирљивом тону. Њено излагање пред конгресменима негативно је протумачено на универзитету, који је наклоњенији Демократској странци.

Египатско детињство, интернационално школовање

Шафикова је рођена 1962. године у Александрији, у Египту, у породици научника муслиманске вероисповести.

Отац јој је био научник и велики земљопоседник, па јој је било омогућено образовање у интернационалној школи.

Када је имала четири године, египатска влада је национализовала поседе њеног оца, због чега је породица напустила земљу и преселила се у Америку.

Шафикова се касније вратила у домовину, где је у престоници Каиру уписала Амерички универзитет.

Ипак, дипломирала је у САД, на Универзитету Масачусетс, а магистрирала економију на Лондонској школи економије и политичких наука. Докторирала је филозофију на Универзитету у Оксфорду. 

Пре фунцкије на Колумбији, шест година је водила Лондонску школу економије и политичких наука.

Претходно је радила и на високим позицијама у Светској банци, где је постала најмлађа потпредседница ове наднационалне институције, Међународном монетарном фонду (ММФ) и британској влади, као заменица гувернера.

Досадашња деканка Колумбије је у писму навела да ће се сада вратити у Уједињено Краљевство и радити у канцеларији британског министра спољних послова.

четвртак, 15. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару