Читај ми!

Генерални штрајк у Италији

Чланови највећих италијанских синдиката ступили су у једнодневни генерални штрајк, протестујући због најновијих владиних мера штедње. Влада премијера Берлусконија принуђена да на захтев ЕУ смањи јавну потрошњу и подигне порезе како би ублажила економску кризу.

Десетине хиљада радника изашло је на улице градова широм Италије, после позива највеће синдикалне организације у земљи на генерални штрајк у знак протеста против мера штедње које предлаже влада премијера Силвија Берлусконија.

"То је план који земља не заслужује", рекла је Сузана Камусо, генерални секретар федерације синдиката ЦГИЛ, предводећи протестни марш улицама Рима неколико сати пре него што ће план кретања расхода бити представљен Сенату.

Маршеви се одржавају у већим градовима широм земље. Мањи синдикати нису прихватили позив да се прикључе штрајку уз образложење да нема сврхе штрајковати против послодаваца када су послови свих угрожени.

Више од 10.000 радника учествује у демонстрацијама против владиних мера у Фиренци, а други велики протест се одржава у лучком граду Ђенови, јавља АФП.

"На ивици смо амбиса, потребна нам је одговорна влада", рекла је Камусо, док је "колоритна колона" са десетинама хиљада радника који су махали синдикалним заставама и носили транспаренте, пролазила улицама Рима.

Осмочасовни генерални штрајк изазвао је велике поремећаје у јавном превозу, јер авиони, возови, аутобуси и фериботи не саобраћају или су у вишечасовним закашњењима.

Јавне установе и државне канцеларије такође су затворене, а у Риму су затворени музеји и галерије, као и главне атракције - Колосеум и Форум Романум. Штрајк је погодио и болнице и поште, али не и школе које још нису ни почеле рад.

Протести су одржани и јуче испред Миланске берзе, када је дошло до сукоба демонстраната и полиције, пошто су на тргу испред Берзе постављени шатори и транспаренти.

Предлог владе о новим законским решењима која ће послодавцима олакшати да отпуштају раднике, разгневио је синдикалце.

Највећа синдикална организација, левичарски ЦГИЛ, тражи ригорозније мере против оних који избегавају порезе и заштиту радних места.

Очекује се усвајање плана крајем месеца

Берлусконијев кабинет је 12. августа, током летњих одмора, усвојио предлог плана за смањење расхода од 45,5 милијарди евра у настојању да смањи панику на тржишту и доведе италијански буџет у равнотежу у 2013, уместо 2014, како је раније планирано.

У понедељак је на италијанској берзи забележен даљи пад вредности акција и нови раст камата за италијанске државне дугове.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упоредила је италијанске привредне тешкоће са грчким, а популарност премијера Берлусконија је пала на најнижи ниво.

Влада премијера Силвија Берлусконија принуђена је да на захтев својих европских партнера смањи јавну потрошњу и подигне порезе како би ублажили економску кризу.

Парламент треба ове недеље да усвоји план штедње који је у журби сачињен током летњих одмора у августу, на инсистирање Европске централне банке.

Италијански председник Ђорђо Наполитано прогласио је узбуну због све већих разлика између немачких и италијанских каматних стопа на државне акције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару