Бани Валид, дан одлуке

Истекао рок за предају који су Гадафијевим снагама у Бани Валиду испоставили побуњеници. Капитулација или свеопшти напад. НАТО припрема терен за акцију, устаници на десетак километара од града у којем се крије бар неколико чланова породице Гадафи.

 20.53 - Национални прелазни савет Либије потврдио је да је Хамис Гадафи, син свргнутог либијског лидера, убијен у близини Триполија и сахрањен у близини града Бани Валид, јужно од престонице.

16.38 - Главнокомандујући војног савета побуњеника Абдул Хаким Белхађ рекао да зна где се налази Гадафи, јавља Ал Џазира. 

13.31 - Гадафију треба судити у Либији за злочине почињене током његове власти без обзира на оптужбе против њега од стране Међународног кривичног суда, рекао је представник Националног савета у Лондону Гума ал Гамати.

13. 19 - Побуњеници најавили да ће ускоро кренути у напад на Бани Валид.

02.47 - Гадафи мора да се преда или ће умрети, рекао командант устаничких снагa у Триполију Абдел Хаким Белхај. 

Устаници су на прилазе Бани Валиду довели око 2.000 бораца у покушају да препадну Гадафијеве снаге стациониране у том граду и без борбе преузму контролу над ретким преосталим упориштем снага лојалних сада већ бившем либијском лидеру.

На другој страни фронта налази се најмање 1.000 Гадафијевих војника.

Претходнице устаничких снага зауставиле су се на десетак километара од града остављајући преговарачима још једну шансу да договоре услове предаје града, мада НАТО авиони и даље прилично жестоко засипају положаје Гадафијевих снага.

Верује се да је склониште у Бани Валиду пронашло неколико чланова Гадафијеве породице, али су приче о томе да одбрану града воде његови синови, укључујући и Сејфа ал Ислама уступили место нешто разводњенијој верзији, па би побуњеници у том месту могли евентуално набасати на његове рођаке.

Синови, који су у Бани Валиду боравили претходних дана су у међувремену нетрагом нестали, као и Гадафи за кога су западне обавештајне службе са "великом сигурношћу" донедавно тврдиле да се крије у том граду.

Додуше, исти извори наводе да је од петка после подне град напусти велики број возила, највероватније припадника бригаде коју је предводио Гадафијев син Хамис, који је, наводно, убијен у нападу авиона НАТО недалеко од тог града.

Преговарачи две стране последњи пут су се састали у суботу после подне, када су представници Бани Валида рекли да немају намеру да се предају.

Бани Валид је "престоница" племена Варфала, које је до сада било изузетно лојално Гадафију, али је 1993. године баш у том граду избила велика побуна војних јединица, после које су западни дипломати тврдили да су убијене десетине бунтовника.

У акцији учествују британски специјалци и јединици из још неколико западних држава, који већ извесно време покушавају да уђу у траг Моамеру Гадафију, користећи свакаква технолошка чудеса, али и беспилотне летелице "предатор".

Гадафи је последњи пут виђен прошлог петка у јужном делу Триполија, одакле је отишао заједно са синовима Ханибалом и Мухамедом и ћерком Ајшом. Њих троје су у понедељак ушли у Алжир, али је та држава одбила гостопримство Гадафију, од када му се губи сваки траг.

Западни обавештајци сматрају да је Гадафи после неуспелог бега у Алжир кренуо право на југ земљем, односно у Сабу.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару