Читај ми!

Америчка тајна војска

Поред ЦИА, која је ликвидирала хиљаде чланова Ал Каиде, Американци имају још једну мистериозну организацију која је у протеклих десет година убила, заробила и брутално мучила још више непријатеља Сједињених Држава, пише "Вашингон пост".

Тајна организација америчке војске под називом Удружена команда за специјалне операције (ЈСОЦ) затворила је, ислеђивала и убила десет пута више осумњичених за тероризам него ЦИА и то у затворима које само она контролише у Ираку и Авганистану.

До ових сазнања дошао је амерички лист Вашингтон пост, који у чланку преноси део књиге "Америка, строго поверљиво" у којој су садржана сведочења припадника разних војних група, укључујући морнаричке "Фоке".

Од 11. септембра 2011. године тајна организација "нарасла" је десет пута, али је ипак задржала ниво тајности који ни ЦИА није успела. "Ми смо црна материја. Ми смо сила у свету која не може бити виђена", рекао је један од припадника "Фока", које су само део те организације.

Последња два америчка председника и три министра одбране редовно су тражили од ове организације да спроведе различите мисије - од сакупљања информација до смртоносних напада, најчешће у Ираку и Авганистану, али и Јемену, Пакистану, Сомалији, Филипинима, Нигерији и Сирији.

Један од оперативаца истиче да "ЦИА нити има величину, нити снагу, а нити ауторитет да ради ствари које ЈСОЦ ради".

Тој организацији је чак дато ретко овлашћење да одабере појединце за своју листу за одстрел, а затим да их ликвидира, пре него да их зароби, преноси Вашингтон пост.

ЈСОЦ има своје обавештајно одељење, своје беспилотне летелице, чак и своје сателите, а има и своје људе за сајбер ратовање. Нема, ипак, дозволу да изводи тајне акције попут ЦИА, у којима се умешаност САД мора по сваку цену сакрити.

Операције ЈСОЦ су, међутим, врло сличне, али их владини правници сматрају рутинским војним активностима, што значи да председник о њима уопште не мора да обавештава Конгрес.

Амерички председник Барак Обама је користио ЈСОЦ чак више него његов претходник Џорџ Буш, наводи лист.

Прва мисија ЈСОЦ 1980. године, операција "Орлова канџа", била је потпуни неуспех. Покушај да се спасу америчке дипломате које су као таоце држали ирански студенти у амбасади САД у Техерану завршио се сударом хеликоптера у иранској пустињи и погибијом осам чланова тима.

Све до напада на куле близнакиње ЈСОЦ је бројао око 1.800 људи, али је после 11. септембра тај број нагло скочио па сада износи више од 25.000 људи.

Касније, у Ираку и Авганистану, њихове грешке су плаћали углавном цивили, што је имало контрапродуктивне ефекте. Процена ефикасности циљаних мета је, према самим командантима ЈСОЦ, око 50 посто, што они сматрају добрим.

Када се ради о резултатима, ЈСОЦ је у Авганистану 2008. године извео 550 операција и ликвидирао око 1.000 људи, док је наредне године, у 464 операције, убио најмање 500 особа.

У чланку се наводи да је један поверљиви извештај, урађен пре познатог инцидента са снимцима из ирачког затвора Абу Граиб, упозорио да су лоше обучени иследници ЈСОЦ тукли и мучили заточенике и чак затварали мајке, супруге и кћерке оних које нису затекли код куће.

Све се завршило тиме што су 34 припадника организације суспендована на по годину дана.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару