Збогом кориди у Каталонији

Корида постала део прошлости у Каталонији након што је парламент Каталоније донео одлуку о забрани одржавања те манифестације. Шпанска јавност подељена.

Парламент Каталоније донео одлуку о забрани одржавања корида. На тај начин Каталонија је постала прва шпанска регија у којој се такве манифестације стављају ван закона.

Корида се може сматрати делом прошлости у Каталонији. На једној страни су били заговорници кориде, националног симбола Шпаније, старог више векова, а на другој, борци за заштиту животиња.

Све је почело тако што је 180 хиљада Каталонаца потписало петицију коју је покренула група ПРОУ.

"Мислим да ћемо за нашег живота бити сведоци увођења забране кориде. Прихватићемо да су борбе са биковима варварске и да им нема места у савременом, моралном друштву'', каже Алесандро Зара, портпарол организације Еква Анимал.

Предлог о забрани поделио је јавност у Шпанији, а страни туристи на то гледају са помешаним осећањима.

"Мислим да је то добра ствар. Ја сам родом из Каталоније, али сам против одржавања кориде'', каже један од анкетираних грађана Барселоне.

Други су пак сматрали да они којима се корида не допада, не треба да забрањују ту манифестацију већ да је не посећују.

Последњих година корида губи на популарности у Каталонији, северноисточном делу Шпаније, и престоници Барселони. Тиме су погођени тореадори.

Хосе Калво, тореадор сматра да је тема забране веома је политизована у Каталонији.  "Томе се мора дати права вредност - чињеница је да се човек бори против бика и то тако да је то уметнички чин", истиче Калво.

Према тексту предложеног закона забрана би требало да ступи на снагу 2012. године, када би била затворена и последња корида.

Борба са биковима 1991. године забрањена је на Канарским острвима.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи