Африка смирује Сомалију

Афричка унија, на тек завршеном самиту, одлучила да се ухвати у коштац са исламистима у Сомалији. У ту државу ће бити ушућено још 2.000 војника.

Растуће терористичко насиље у Сомалији било је главна тема овонедељног Самита Афричке Уније у Кампали, престоници Уганде. Одлучено је да се повећа број мировних трупа у овој ратом разореној земљи.

Бомбашки напади сомалијске групе екстремиста Ал Шабаб у којима је настрадало 76 особа и који су се десили у Уганди две недеље пре самита, имали су велики утицај на лидере Афричке Уније.

Побуњеници из Ал Шабаба изјавили су да су бомбашки напади били проузроковани слањем мировних трупа у престоницу Могадиш од стране Уганде. У Уганди је такође смештен и камп за обуку сомалијских војника који се боре против припадника Ал Шабаба.

Више од 30 лидера и већи број делегација из 49 од 53 афричке земље одлучило је да повећа број мировних снага у Сомалији, са 6.000 на 8.000.

Гвинеја ће послати један батаљон, блок источноафричких земаља 2.000 војника, а Џибути је спреман да упути своје војнике у Сомалију одмах, поручено је са синоћ завршеног самита АУ.

Гадафијев сан о "Сједињеним Афричким Државама"

Либијски лидер Моамер Гадафи изјавио је да и даље сања о "Сједињеним Афричким Државама" и да је овај самит АУ представљао још један корак у правцу остварења тог циља.

Гадафи се већ годинама залаже за оснивање владе афричког јединства, тврдећи да је то једини начин на који Африка може да се развије без уплитања Запада, али многе афричке државе кажу да то није изводљиво и да би се косило са њиховим суверенитетом.

Као и на сваком самиту АУ, и овог пута су размотрени кораци које треба предузети у циљу стварања јединствене афричке владе, али то питање су у други план потиснули хаос у Сомалији и међународна потерница за хапшење суданског председника, јавиле су агенције.

Међународни кривични суд издао је 13. јула други налог за хапшење суданског председника Омара Хасана ал Башира, који је оптужен за геноцид у Дарфуру, где је од 2003. године убијено око 300.000 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи