Нигер на ивици егзистенције

У једној од најсиромашнијих земаља у Африци, гладује половина становништва. Уколико УН и хуманитарне организације не обезбеде 400 милиона долара, Нигеру прети трагедија и смрт много људи.

Половина становништва Нигера гладује. Уједињене нације и хуманитарне организације апелују на свет да хитно обезбеди око 400 милиона долара за храну.

Несташица хране одувек мучи ту сиромашну западноафричку државу, али је стање сада критично због прошлогодишње велике суше. Најугроженија су деца.

Оскудни оброци припремљени су од житарица попут проса. Прошлогодишња велика суша уништила је приносе, а нова жетва је тек за шест недеља.

"Посебно смо забринути за судбину изгладнеле деце. Као да се њихов број удвостручио преко ноћи. Ако деца млађа од две године не добију храну, њихова тела и мозак биће заувек оштећени", каже извршни директор Светског програма за храну Џосет Ширан.

Последње процене Уједињених нација и хуманитарних организација кажу да је потребно око 400 милиона долара да би се избегла трагедија и смрт великог броја људи.

Оно мало хране толико је поскупело па сиромашни не могу никако да је купе. Читаве породице напуштају села и пешке преваљују више стотина километара до главног града Ниамеја, где једино могу да просе.

Посла у једној од најнеразвијених земаља света нема.

"Заиста је неопходно да свет одговори на наш апел и у наредних шест недеља помогне изгладнелом народу. У трци смо са временом да обезбедимо да се прехране", каже Ширанова.

Хуманитарне организације жале се да трагедија Нигера протиче у тишини, јер јој медији готово уопште не посвећују пажњу.

Права помоћ Нигеру, бившој француској колонији, била би могућност да се привредно развије.

Економија је готово потпуно заснована на пољопривреди а једино природно богатство је уранијум, чије су залихе међу највећим у свету.

Европска унија прекинула је развојну помоћ прошле године због референдума који је председник Мамаду Танџа организовао да би остао на власти.

Да би Брисел наставио да даје новац, до марта морају да се одрже локални и председнички избори.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи