Неизвесна судбина "Бритиш петролеума"

Британски нафтни гигант изгубио рекордних 17,2 милијарди долара у другом кварталу. Компанија именовала новог извршног директора, чији ће задатак бити да сачува позиције компаније у САД.

Британска нафтна компанија "Бритиш петролеум" (БП) саопштила је да је претрпела рекордан губитак у другом кварталу 2010. године због изливања нафте у Мексичком заливу.

Нето губитак БП-а достигао је 17,2 милијарди долара, што је уједно највећи губитак икада забележен у корпоративној историји Велике Британије, пренела је агенција Блумберг.

Компанија планира продају актива у вредности од 30 милијарди долара ради покрића трошкова везаних за цурење нафте.

БП је, такође, потврдио да је Американац Роберт Дадли именован за новог извршног директора уместо досадашњег руководиоца Тонија Хејворда који ће своје радно место напустити у октобру.

Главни изазов новог извршног директора биће да преброди трошкове за чишћење нафтне мрље и надокнаду штете оштећених, који ће, према проценама аналитичара, премашити 30 милијарди долара, због чега компанија продаје имовину, смањује инвестиције и дивиденде.

Дадли је протеклих месеци водио послове БП-а везане за спречавање изливања нафте, због чега су његово именовање очекивали и аналитичари и инвеститори, надајући се да ће он успети да поправи репутацију британске компаније у САД, где се налази трећина послова БП-а и 40 одсто акционара компаније.

Досадашњи извршни директор Хејворд ће бити постављен за директора руске компаније ТНК-БП.

Хејворд је о свом одласку рекао да је неопходан за добробит БП-а, а нарочито ради успешног пословања компаније у САД.

Тромесечно цурење нафте из бушотине "Дипвотер хорајзон" у Мексичком заливу бацило је сенку на будућност британске нафтне компаније, при чему неки аналитичари спекулишу да би БП могао бити разбијен, или преузет од стране неке друге компаније.

Аналитичари сматрају да ће еколошка катастрофа у најбољем случају резултирати смањењем величине БП-а, који је прошле седмице саопштио да је продао седам милијарди долара вредне активе у САД, Канади и Египту америчкој корпорацији "Апач", а планира се и продаја имовине у Пакистану и Вијетнаму, као и продаја нафтних поља на Аљасци.

Упркос томе што је већина глобалних послова БП-а профитабилна, Дадли ће морати да увери политичаре да компанији треба дозволити да настави са бушењем у водама САД, јер од 40 производних пројеката планираних од стране БП-а до 2015. године, 25 је у Мексичком заливу.

"Гринпис" затворио бензинске пумпе БП-а у Лондону

Активисти групе за заштиту животне средине "Гринпис" затворили су неколико бензинских пумпи БП-а у Лондону у знак протеста против изливања нафте у Мексичком заливу.

Еколошка организација је саопштила да су њени активисти затворили 47 од 50 бензинских пумпи британске компаније, док је БП саопштио да је затворено свега 12 пумпи.

БП је у саопштењу навео да ће затворене пумпе бити поново отворене чим то буде било безбедно, пренела је агенција Ројтерс.

На једној од бензинских станица у северном делу Лондона активисти су заменили лого БП-а новом верзијом са зеленим сунцокретом који нестаје у мору нафте.

Активисти су рекли да је циљ протеста да натерају новог директора БП-а Роберта Дадлија да се дистанцира од "опсесије његовог претходника високоризичним изворима нафте безобзирним према животној средини".

Извршни директор "Гринписа" Џон Совен изјавио је да су активисти затворили све станице БП-а у Лондону да би новом шефу, Дадлију, дали шансу да припреми бољи план.

"Под управом Тонија Хејворда компанија је ишла уназад, цедећи последње капи нафте из места као што су Мексички залив, катрански песак у Канади, па чак и дивљина Арктика", рекао је Совен, поручујући комапнији да је време да "превазиђе нафту".

БП је окарактерисао протест еколошких активиста као "неодговоран и детињаст чин који омета систем безбедности".

Тржишна вредност компаније БП опала је услед еколошке катастрофе за 70 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи