Осуђен бивши лидер Црвених Кмера

Каинг Гвек Еава, бивши лидер Црвених Кмера, осуђен на 35 година затвора, због ратних злочина и злочина против човечности почињених за време режима Пола Пота. Еава признао да је надгледао мучења и убиства око 16.000 људи у тајном затвору.

Суд у Пном Пену осудио је бившег вођу Црвених Кмера, Каинг Гвек Еава, на 35 година затвора због ратних злочина и злочина против човечности, јавиле су агенције.

Каинг Гвек Еава, познатији као Дач, који је у време режима Пола Пота, од 1975. до 1979, водио злогласни тајни затвор Тоул Сленг (С-21), први је осуђени лидер Црвених Кмера, режима који је уништио читаву генерацију у Камбоџи.

Осуђени ће одслужити још 19 година затвора, зато што је, како је рекао судија Нил Нон, суд урачунао 11 година које је провео у притвору и пет година илегално проведених у војном затвору.

Управнику Тоул Сленга претила је смртна казна, а многи који су преживели бивши режим и породице жртава незадовољни су изреченом казном. Тужилаштво је тражило да Дач буде осуђен на 40 година затвора.

На суђењу које је трајало 77 дана, Дач је признао да је надгледао мучења и убиства око 16.000 мушкараца, жена и деце у затвору, у који су одвођени "државни непријатељи" и у којем су коришћене средњовековне методе мучења.

Током суђења, Дач је рекао да се каје због онога што је учинио и тражио је опроштај од преживелих и од породица жртава.

Процењује се да је око 17.000 људи умрло од глади, непостојања лекарске неге, лоших услова рада и ликвидација у време режима Црвених Кмера.

Вођа герилског покрета Пол Пот умро је 1998. године, а још четири висока званичника чекају да им почне суђење.

Каинг Гвек Еава (67), бивши наставник математике, придружио се покрету 1967. године, да би, како је рекао, "ослободио свој народ, а не да би починио злочине". Десет година касније, поверено му је место управника С-21.

После пада режима 1979. године и даље је био члан покрета и до 1999. је радио за више хуманитарних организација, када је његов идентитет открио ирски фотограф Ник Данлоп.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи