Чавес отказао посету Куби

Председник Венецуеле Уго Чавес запретио је да ће престати са испоруком нафте у САД, уколико Колумбија нападне Венецуелу и отказао раније договорену посету Куби.

Уго Чавес је запретио да ће обуставити да испоручује нафту САД, у случају војног напада Колумбије. Чавес је, због садашње кризе, отказао претходно договорену посету Куби.

"Уколико дође до оружане агресије против Венецуеле са колумбијске територије, или било ког другог места коју би подржала империја Јенкија, обуставићемо испоруке нафте у САД, па макар морали овде да једемо камење", изјавио је Чавес.

На митингу "његове" Социјалистичке партије, пред више хиљада присталица, Чавес је рекао да његова земља неће "послати ни кап у америчке рафинерије" и упозорио Колумбију да не провоцира сукоб.

Чавес је напоменуо да би било какав напад на његову земљу изазвао реакције и истакао да жели мир, али и да, ако буде нападнута, Венецуела "неће седети скрштених руку".

Председник Венецуеле је, у четвртак, објавио да прекида дипломатске односе са суседном Колумбијом и ставио војску у стање приправности, оптужујући колумбијску владу да лажира доказе да се припадници групе Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРК) крију у Венецуели.

На састанку Организације америчких држава у Вашингтону колумбијски амбасадор Луис Алфонсо Хојос представио је фотографије, видео-записе, сведочења људи и мапе које, како је навео, указују на постојање логора колумбијске гериле унутар Венецуеле и позвао званичнике те земље да омогуће улазак независних посматрача.

Чавес је напоменуо да председник Колумбије Алваро Урибе и САД можда покушавају да изазову рат.

У више наврата, Чавес изразио наду да ће се односи две земље нормализовати после доласка новог председника Колумбије Хуана Мануела Сантоса, пошто су за време Урибеове владе они били обележени великом нестабилношћу.

Сантос се, до сада, није оглашавао о новонасталом спору са Венецуелом, али је раније истицао да жели дијалог са Каракасом.

Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је наду да ће две државе решити своје проблеме на миран начин, а амбасадори Европске уније у Каракасу и Боготи позвали су на уздржавање од било какве акције која би могла да повећа тензије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи