Извесна војна акција против Ирана

Бивши директор ЦИА Мајкл Хејден изјавио да је војна акција против Ирана сада изгледна јер ће, без обзира шта САД буду учиниле на дипломатском плану, Техеран наставити са својим нуклеарним програмом. Иран за разговоре почетком септембра.

Војна акција против Ирана сада је изгледнија јер, без обзира шта САД буду учиниле на дипломатском плану, Техеран ће наставити са својим нуклеарним програмом, сматра бивши директор ЦИА Мајкл Хејден.

У интервјуу за Си-Ен-Ен, Хјаден је рекао да је, док је он био на челу ЦИА, у време администрације Џорџа Буша, напад на Иран био јако ниско на листи опција, али да сада таква акција изгледа неумољива.

Хајден очекује да Иран развије свој нуклеарни програм до тачке пре поседовања нуклеарног оружја. То ће, према његовим речима, дестабилизовати регион као да Техеран заиста поседује атомску бомбу.

Западне земље, са САД на челу, тврде да је циљ иранског нуклеарног програма да дође у посед нуклеарног оружја.

Иран то одбацује и твди да циљ тог програма мирнодопско коришћење нуклеарне енергије.

Амерички званичници напомињу да је војна акција остаје као опција, уколико се Иран не буде могао санкцијама приволети да одустане од нуклеарног програма.

Техеран за разговоре почетком септембра

Иран је изразио спремност да разговара са Европском унијом о свом нуклеарном програму почетком септембра, по завршетку месеца Рамазана, саопштио је у Истанбулу турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу.

"Министар спољних послова Ирана, Манучер Мотаки, потврдио је још једном да су спремни да почну преговоре са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Он је истакао да ће одмах након Рамазана почети са преговорима", рекао је Давутоглу после разговора са колегама из Ирана и Бразила, Мотакијем и Селсом Аморимом.

Шеф турске дипломатије је као место где би преговори могли да буду вођени предложио Истанбул, пренела је агенција Ројтерс.

Иран ће послати у понедељак писмо Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) у коме ће затражити почетак посебних "техничких" разговора о примени договора три државе о размени нуклеарног горива, рекао је Давутоглу.

Данашњи састанак министара спољних послова Турске, Ирана и Бразила у Истанбулу, први је откако су три државе у мају постигле договор о размени нуклеарног горива у Техерану.

Према том договору, Иран је пристао да део свог ниско обогаћеног уранијума пошаље у иностранство на прераду у замену за 20 килограма обогаћеног уранијума потребног за рад медицинског реактора за производњу изотопа који се користе у лечењу рака.

Договор три државе није успео да спречи да Уједињене нације, Сједињене Америчке Државе и ЕУ уведу нове санкције Ирану због спорног нуклеарног програма Исламске Републике.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон упутила је прошлог месеца писмо главном иранском преговарачу за нуклеарна питања Саеду Џалилију позивајући га на обнову преговора, подсетила је британска агенција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи