Маневри у Јапанском мору

САД и Јужна Кореја почеле заједничке војне вежбе, упркос снажним негодовањима Северне Кореје. Савезници поручују Пјонгјангу да обустави провокативне поступке. Северна Кореја прети употребом нуклеарне снаге застрашивања.

У амосфери повећане напетости и затегнутих односа са Северном Корејом, Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја почеле су заједнике војне вежбе.

Циљ маневара код источне обале Корејског полуострва, према порукама Вашингтона и Сеула, јесте да покажу одлучност савезника и да пошаљу снажну поруку Пјонгјангу да се "агресија у овом региону неће толерисати".

У војним вежбама названим "Непобедиви дух", које ће трајати до среде, учествује 8.000 америчких и јужнокорејских војника, 20 бродова и подморница, као и око 200 авиона.

Вежба је прва у низу планираних маневара САД и Јужне Кореје у водама код Корејског полуострва.

Власти Северне Кореје упозориле су Јужну Кореју да ће одговорити нуклеарним оружјем на најављену здружену војну вежбу Сеула и Вашингтона.

"Војска и народ Демократске Народне Републике Кореје почеће осветнички свети рат у свом стилу заснованом на нуклеарном застрашивању у било које потребно време да би се борла против америчких империјалиста и јужнокорејских марионетских снага које намерно гурају ситуацију до ивице рата", наведено је у саопштењу Националне комисије одбране Северне Кореје.

Пјонгјанг оцењује да војна вежба америчких и јужнокорејских војних снага представља провокацију и пробу за напад на Северну Кореју. 

Министарство одбране Јужне Кореје је саопштило да од јутрос нису регистроване неуобичајене активности Севера.

Између Северне и Јужне Кореје последњих месеци додатно су затегнути односи, пошто је Сеул оптужио Пјонгјанг да стоји иза потапања војног брода на поморској граници две земље.

Јужнокорејски брод Чеонан потонуо је у марту пошто се претходно преполовио на два дела, а 46 морнара је погинуло.

Истрага коју су спровеле јужнокорејске власти утврдила је да се радило о нападу торпедом са севернокорејске стране, док Пјонгјанг то негира.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи