Олуја над бушотином

Због очекивања метеоролога да ће тропска олуја Бони сутра стићи до нафтне бушотине Бритиш петролеума, у Мексичком заливу, око 600 радника се евакуише. Лоше време одложе покушај потпуног затварања рупе.

Тропска олуја Бони захватила је Флориду. Иако је брзина ветра око 60 километара на час олуја јача, и креће се ка центру Мексичког залива, где се налази оштећена бушотина Бритиш Петролеума.

Метеоролози очекују да ће тропска олуја сутра стићи до тог места. Лоше време, може за још 12 дана да одложи покушај потпуног затварања рупе утискивањем бетона и смесе за бушење, навели су званичници нафтне компаније.

Евакуише се око 600 инжењера и радника, а специјални бродови се повлаче ка обали.

Механички чеп помоћу којег је пре недељу дана привремено запушена бушотина, остаће затворен, а једини надзор биће могућ помоћу сателитских снимака, јер се са осталом опремом односе и подводни роботи за посматрање.

Једини начин да се сазна да ли је поклопац попустио биће сателитски и ваздушни снимци нафте која је испливала на површину.

Донедавни командант Обалске страже, адмирал Тед Ален рекао је да је уверен да ће чеп издржати, упркос томе што је прошле недеље било мањег цурења нафте.

"У међувремену, наши приоритети су безбедност особља а затим, очување опреме - како би се касније вратили и завршили свој посао", каже Ален.

Очекују се ће олуја на месту изливања нафте данас достићи брзину и до 117 километара на сат.

Научници су навели да чак ни јака олуја не би требало да помери чеп који је на око километар и по испод површине океана, и на 64 километара од обале америчке савезне државе Луизијане.

Нафта која се излива од 20. априла, нашкодила је живом свету у Мексичком заливу и угрозила опстанак сиромашних становника приобаља који махом живе од риболова.

То је највећа еколошка несрећа у историји САД, а последице ће се дуго отклањати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи