Северна Кореја поново прети

Уколико САД и Јужна Кореја у недељу спроведу војну вежбу, Северна Кореја прети "физичким одговором". Циљ најављене вежбе одвраћање Пјонгјанга од будућих напада.

Северна Кореја најављује "физички одговор" на маневре америчке и јужнокорејске војске који почињу у недељу, јер јој угрожавају суверенитет.

Америка сматра да би Пјонгјанг био мање ратоборан ако би азијске земље подржале и доследно примењивале санкције против Северне Кореје.

Хилари Клинтон отишла је из главног града Вијетнама, пошто је претходно шефовима дипломатија азијских земаља на заседању АСЕАН-а саопштила жељу Америке да је следе у кажњавању Северне Кореје не би ли она била мање ратоборна и одрекла се нуклеарног програма.

"Осуђујемо активности Северне Кореје, њену ратоборност и провокације попут потапања јужнокорејског брода јер то уз повећање конвенционалног наоружања и нуклеарни програм нарушава стабилност североисточне Азије. То је озбиљан проблем за цео свет", каже Хилари Клинтон,  државни секретар САД.

Да би показала да је спремна да се са тим проблемом и суочи, Америка је заказала тродневну вежбу са војском Јужне Кореје. Двадесет бродова и подморница, међу којима је носач авиона "Џорџ Вашингтон", две стотине авиона и 8 000 људи припрема се у јужнокорејској луци Бусан.

Северна Кореја сматра да мора да одговори на претњу каква је, каже, војна вежба "Непобедиви дух".

"Она је противна суверенитету Демократске народне републике Кореје и угрожава њену безбедност. Претња је и за Корејско полуострво и целу Азију. Наш став је јасан: физички ћемо одговорити на америчку војну претњу", наводи Ри Тонг Ил из делегације Северне Кореје.

Ова размена варница развејала је наде да би заседање регионалног форума азијских земаља, на којем су учествовали и представници великих сила, могло да смањи напетост на Корејском полуострву која је појачана у марту потапањем једног јужнокорејског брода на којем је погинуло 46 морнара, за шта Вашингтон и Сеул криве Пјонгјанг.

 Аналитичари остављају могућност да се севернокорејска власт поново служи претњама и звецка оружјем не би ли приморала супротну страну на веће уступке ако се она одрекне нуклеарних амбиција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи