Закон мексичког подземља

О безакоњу и снази наркомафије у Мексику сведочи књига "Град убиства" и најновије анализе Стејт департмента. Крвави рат без контроле, деца која сеју смрт и милијарде долара профита од трговине наркотицима, карактеришу Сиудад Хуарес, један од најопаснијих градова на свету.

Размирице између ривалских картела на северу Мексика који се баве илеганим радњама, а највише дрогом, потуно су измакли контроли и ескалирали у крвави рат који мексичке снаге безбедности и администрација председника Фелипеа Калдерона не могу да зауставе, закључак је аутора нове књиге о тој мексичкој пошасти.

Чарлс Бовден у књизи Град убиства, најновијој у серији својих документованих издања о проблемима уз границу Мексика и САД, наводи да је више од 26.000 људи убијено од краја 2006. године.

Бовден је, 2008. године, провео више месеци у региону Сиудад Хуареса, јужно од Ел Паса у Тексасу, који важи за део света у коме владају закони подземља, јер туда иде главна рута којом се кријумчаре тоне дроге за САД.

Кроз ту област иде главни пут транзита дроге у САД, за који се боре разни наркокартели, од којих највеће предводе ривали Висенте Кариљо и Шорти или "Кратки" Гусман, најтраженији човек у Мексику.

Град Сиудад Хуарес је за аутора књиге Град убиства у свету најопасније место, са највише насиља и смрти на сваком кораку, али и са баснословном зарадом разних картела која је, 2008. године, износила више од 50 милијарди долара, док су, истовремено, обични људи једва преживљавали са дневном просечном зарадом од око седам долара, наводи Ројтерс.

Колико је ситуација у том пограничном америчком делу ка Мексику измакла контроли сведочи састанак Подкомитета за западну хемисферу у америчком Стејт департменту на коме је детаљно анализиран извештај Канцеларије за владину одговорност.

На састанку је оцењено да Стејт департмент не успева да спроведе програм помоћи Мексику и Централној Америци у борби против трговине дрогом и да нема "ефикасног начина" да то постигне.

Реч је о "Иницијативи Мерида", којом је том региону обећано 1,6 милијарди долара за период од 2008. до 2010. године, али је од тога искоришћено само девет одсто. Иницијатива је потекла са састанка бившег америчког председника Џорџа Буша и његовог мексичког колеге Калдерона, пре три године, у граду Мериди.

Признајући неуспех те акције, званичници у Стејт департменту тврде да ће наставити да сарађују са колегама из Мексика.

САД је досад доста уложио у заустављање прилива дроге из Централне Америке, посебно из Мексика - у последњих 40 година је за то издвојено хиљаду милијарди долара, наводи АП, додајући да је било и промашаја, као што је уложених 250.000 долара за обуку групе истражитеља у Мексику за домен наркомафије, која је убрзо после тога расформирана.

О све тежој ситуацији на граници са Мексиком сведочи и одлука владе у Вашингтону, од пре неки дан, да ће, до почетка августа, упутити 1.200 припадника Националне гарде на границу, ради спречавања илегалне имиграције и кријумчарења дроге у САД, као и шверца оружја и новца у Мексико.

Гарда ће бити распоређена у Тексасу, Новом Мексику, Аризони и Калифорнији, јер је у тој области више од 340.000 илегалних имиграната и кријумчара ухваћено од октобра прошле године до данас.

Најстрашније је то што су деца све више уплетена у сурове "работе" наркокартела. У књизи Град убиства, аутор каже да је град Сиудад Хуарес "модел за производњу смрти, за претварање адолесцената, који немају шта да раде, а неће у школе, у чланове банди и убице".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи