Нада за разорени Авганистан

Власти Авганистана спремне да преузму одговорност за безбедности државе од 2014. године, најављено на Међународној конференцији у Кабулу. Међународна заједница обећала разореној земљи милијарде долара помоћи, као и отписивање дуговања у милионским износима.

На Међународној донаторској конференцији о Авганистану одржаној у Кабулу, која је окупила представнике 70 земаља и међународних организација, саопштено је да је авганистанска власт спремна да преузме одговорност за безбедност земље од 2014. године.

Конференцији су присуствовали генерални секретар УН Бан Кимун, амерички државни секретар Хилари Клинтон и шефови дипломатија Велике Британије, Јапана и Русије.

Авганистанска влада је представила резултате напретка и стратегију за будући развој која се фокусира на пет основних области - финансирање, управљање и законодавство, економски и социјални развој, мир и помирење, и област безбедности и међународних односа.

"Данас позивам све нас да уздигнемо наше циљеве изнад једноставне борбе против заједничких непријатеља и посветимо се племенитом циљу - мирном, просперитетном и стабилном Авганистану", рекао је председник Авганистана Хамид Карзаи.

Влада је обећала већу одговорност и ефикасније процесуирање пред специјалним судовима званичника умешаних у корупцију.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон, изјавила је да је забринута због тога, што америчка помоћ не доспева у праве руке, истакавши да то није проблем само авганистанске владе.

"Ова конференција има јасну поруку - свет је уз Авганистан, и свет је против заједничких претњи и заједничких непријатеља који су око нас", поручила је Клинтонова.

Клинтонова је додала да ће САД наставити да подржава Авганистан и поред најављеног почетка повлачења америчких снага.

Генерални секретар УН Бан Кимун рекао је да ће Уједињене нације и он лично, учинити све што могу да помогну "изградњу светлије будућности".

Финансијска помоћ за Авганистан

Председник Авганистана Хамид Карзаи затражио је од окупљених помоћ вредну 13 милијарди долара из развојних фондова, обећавајући бољу контролу трошења новца.

Учесници конференције су саопштили да ће највећи део од више милијарди долара међународне помоћи за Авганистан бити пребачен у буџет владе те земље у наредне две године.

Русија је Авганистану до сада отписала дуговања од укупно 12 милијарди долара, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији у Кабулу, а само ове године Москва је отписала обавезе Авганистана у висини од 891 милион долара.

У марту ове године Париски клуб кредитора је отписао Авганистану сва дуговања према тој финансијској институцији, која су тог тренутка износила више од милијарду долара.

Од почетка међународне војне интервенције крајем 2001, само 20 одсто од 40 милијарди долара обећане помоћи прошло је кроз владине институције, која је често оптуживана да је главни извор корупције.

Подржан Програм за мир и помирење

Међународна заједница је подржала "програм помирења" са талибанима који је предложио авганистански председник Хамид Карзаи.

"Учесници поздрављају и подржавају принцип Програма за мир и помирење у Авганистану, отвореног за све припаднике авганистанске оружане опозиције, који се одричу насиља, немају везе са терористичким организацијама, поштују Устав", навели су представници
70 земаља донатора и међународних организација окупљених у Кабулу.

Програм има за циљ да привуче побуњенике нижег ранга, који се боре за новац, а не из идеологије, и кључан је део стратегије авганистанске владе и њених савезника за излазак из сукоба у тој земљи.

У Кабулу су се у ноћи пред почетак међународне конференције чуле најмање четири јаке експлозије у близини јако обезбеђеног дела авганистанске престонице, која је често поприште самоубилачких бомбашких напада.

Обезбеђење у Кабулу је током конференције било на највишем нивоу, а део авганистанске престонце, у коме се налазе дипломатска представништва и владине зграде био је затворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи