Верска права на један дан

Власти у Анкари су одобриле Јерменима да, на само један дан, први пут одрже богослужење у Цркви светог крста, која је симбол страдања тог народа на просторима Турске.

Турске власти су први пут, после деведесет година, одобриле Јерменима да могу да одрже верске обреде у чувеној цркви која се налази на малом острву у језеру Ван, на крајњем југоистоку Анадолије.

"Ми смо срећни да су турске власти бар делимично промениле став о овом питању", кажу у Јерменској патријаршији, пренеле су агенције.

Власти у Анкари су одобриле Јерменима да, на само један дан, 19. септембра, одрже богослужење у Цркви светог крста, која је симбол страдања припадника тог народа после распада Отоманске империје.

На просторима Турске Јермени су, кажу, некад имали око 2.000 цркава, од којих је очувано само 45. Остале су порушене или пропале, или су претворене у џамије или школе.

Црква светог крста је подигнута почетком 10. века. После прогона Јермена 1915. године, била је препуштена пропадању. Турске власти су је рестаурирале 2007. године, али су је претвориле у музеј.

"Ово ће бити догађај године за многе Јермене из Турске и других земаља'', кажу припадници тог народа.

Ово је симбиличан потез турских власти, у тренутку када две земље немају односе, када Анкара држи затворену границу према Јеревану. Многи Јермени ће на ово богослужење морати да путују заобилазно, преко Грузије, или авионима до Истанбула, па онда хиљадама километара уназад, до Вана.

Званичници у Јеревану су потврдили новинарима да нико од њих није добио позив да присуствује овом обреду помирења.

Две земље су прошлог октобра, уз посредовање САД, потписале протокол о нормализацији односа, али парламенти још нису ратификовали тај документ због међусобног условљавања.

Анкара тражи да се претходно постигне напредак у спору између Јерменије и Азербејџана око статуса провинције Нагорно Карабах у коме Анкара подржава Баку.

Јермени са своје стране траже да Турска призна геноцид који је на њиховим прецима извршен у време распада Отоманске империје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи