Бомбашки напад у Ираку

Најмање 43 људи погинуло, а 41 особа повређена у нападу бомбаша самоубице на припаднике сунитске полиције у југозападном делу Багдада. Бомбаш се дигао у ваздух међу припадницима полиције "Сахва", који су чекали на исплату зарада.

Власти Ирака су саопштиле да је најмање 40 људи погинуло, а 41 особа повређена у нападу бомбаша самоубице на припаднике сунитске полиције у југозападном делу Багдада.

Бомбаш се дигао у ваздух међу припадницима полиције "Сахва" ("Синови Ирака"), који су чекали на исплату зарада, а међу погинулима, поред чланова полиције, има и војника, рекли су агенцији АП полицијски званичници.

У редовима "Сахве" налазе се муслимани сунити, који су раније били повезани са Ал Каидом, али су крајем 2006. године прешли на страну власти и Сједињених Америчких Држава, помажући им да стабилизују земљу.

У последњих неколико месеци забележен је повећан број напада на лидере "Сахве", најчешће у околини престонице Багдада, највероватније из освете због њиховог преласка на страну власти.

Интензитет насиља у Ираку смањен је од најкрвавијих секташких сукоба из 2006-2007. године, али су бомабашки напади, у којима често страдају цивили, свакодневица у тој земљи.

Побуњеници у Ираку покушавају да искористе политички вакум у земљи, настао због немогућности шитских, сунитских и курдских партија да постигну договор о формирању нове владе, иако су избори одржани почетком марта.

САД планирају да до 1. септембра ове године смање број војника у Ираку на 50.000 са садашњих 80.000, као и да окончању борбене операције и своју улогу у тој земљи сведу на обучавање и пружање помоћи ирачкој полицији и војницима, до потпуног повлачења из земље, планираног за крај следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи