Експлоатација деце на плантажама дувана

Компанија "Филип Морис" користи дечији рад на плантажама дувана у Казахстану, наводи се у извештају организације Хјуман рајтс воча. Рад са дуваном се сматра најгорим обликом дечијег рада, са најтежим последицама по здравље деце.

Истраживање организације за заштиту људских права Хјуман рајтс воч показало је да на дуванским плантажама "Филипа Мориса" раде деца, од којих нека имају десет година.

Многи радници који обављају сезонске послове на дуванским плантажама су жртве преваре и експлуатације.

У извештају, заснованом на интервјуима са 68 радника током 2009. године, документовани су случајеви када су власници плантажа одузимали пасоше имигрантима из бивших совјетских република, када са њима нису склапали уговоре о раду и када су присвајали део новца који би радници зарадили.

Једна од радница испричала је да су запослени били третирани као робови, али да нико није могао да побегне јер су и пасош и новац били код власника.

Сваке године у Казахстан долази између 300.000 и милион имиграната на сезонске послове, од којих највећи проценат чине Киргијци који најчешће раде на дуванским плантажама.

Рад са дуваном се сматра најгорим обликом дечијег рада, који има најтеже последице по здравље деце, чије тело за један дан таквог рада апсорбује количину дувана једнаку садржају 36 попушених цигарета.

Компанија "Филип Морис" је одговорила на извештај Хјуман рајтс воча обећањем да ће предузети мере за борбу против коришћења дечијег рада на плантажама добављача.

"Филип Морис" продаје цигарете у 160 земаља, а у 2009. години компанија је зарадила 25 милијарди долара.

Дуван из Казахстана се користи само за марке цигарета које се продају искључивo у земљама бившег Совјетског Савеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи