Дизниленд насиља у Белфасту

Деца су била главни актери у сукобима католичких демонстраната са полицијом, у којима је повређено више од 80 особа, рекао католички свештеник. Окршаји у Белфасту и током ноћи - неколико повређених.

Католички демонстранти у Северној Ирској пуцали су на полицију и трећег дана сукоба, а према извештајима светских медија, у групи од неколико стотина демонстраната већину су чинила деца узраста од осам до осамнаест година.

Нереди, које је католички свештеник из Белфаста Гери Донеган, због учешћа деце, описао као "Дизнијев парк за немире", трајали су до два часа после поноћи, а неколико особа је лакше повређено, преноси агенција Асошиејтед Прес.

Према речима Донегана, полиција је, целе ноћи, покушавала да отме каменице и флаше од деце, која "нису хтела да слушају", те су дечаци гађали полицију, док су девојчице све то снимале мобилним телефонима.

Шеф полиције Северне Ирске Мет Бегот изјавио је за дневник Белфаст Тајмс да су немири до сада нанели штету од неколико милиона фунти, а за три дана протеста, рањена су 82 припадника полиције.

Бегот је, такође, навео да је потребно испитати да ли су у организовање немира умешани "страни фактори", али није желео да саопштава детаље.

Сукоби у неколико градова Северне Ирске отпочели су због допуштања протестантском ордену "Оранжиста" да одрже параду 12. јула, којом се сваке године обележава победа краља Вилијама Трећег над католичким краљем Џејмсом Другим.

Сличне параде "Оранжиста", сваке године, изазивају побуне католичког становништва Северне Ирске.

Британски премијер Дејвид Камерон осудио је "потпуно неприхватљиво понашање" демонстраната и похвалио полицију за храброст.

Камерон је, говорећи у парламенту Велике Британије, изјавио да се полиција у Северној Ирској налази под контролом локалних власти, а не под надзором Лондона, те да "нико не може да има изговор за то што не жели да сарађује са полицијом".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи