Без бурки у Француској

Зелено светло у Доњем дому парламента Француске добио закон о забрани ношења бурке. Очекује се да Сенат, у септембру, ратификује закон, после чега ће ступити на снагу. За оне који га крше, предвиђене су новчане и затворске казне.

Закон о забрани ношења бурке, вела који покрива лице и тело муслиманских жена, добио је зелено светло у Доњем дому француског парламента.

Акт, који је подржао председник Никола Саркози, изазива оштра реаговања муслимана у Француској.

Очекује се да Сенат, у септембру, ратификује закон, после чега ће ступити на снагу. За оне који га крше, предвиђене су новчане и затворске казне.

Нови корак у потпуној забрани ношења бурке у Француској, 336 од 557 посланика подржало је закон о забрани муслиманског вела, по коме ће жена која њиме потпуно скрива лице и тело бити кажњена са 150 евра.

Годину дана затвора и 30.000 евра предвиђено је за оног ко жену приморава да носи такву одећу, а сума се удвостручује ако је реч о малолетници.

Посланици деснице, који су подржали закон, његово изгласавање у Доњем дому сматрају победом демократије и француских вредности.

Патрик Олијер, припадник деснице, сматра да бурка угрожава достојанство жене. "Гласањем за забрану бурке, односно хиџаба, желимо да заштитимо жене од оних који их приморавају да носе тај део одеће, који нема никакве везе са религијом", каже Олијер.

Став десничара да бурка угрожава принципе Пете републике не подржавају социјалисти, који нису гласали за закон, јер, кажу, крши слободу изражавања и вероисповести. Муслиманска заједница у Француској, иначе најбројнија у Европи, дубоко је подељена.

Многи су забринути да ће закон угрозити права 5 милиона муслимана у земљи. До пре неколико година, ношење бурке било је готово непознато у Француској, али је у последње време узело маха. Интегрални вео данас носи око 2000 жена у тој земљи.

"Нећу променити начин живота. Носићу хиџаб. Власти то не морају да прихвате. То није против закона. Баш да видим да ли ће ме полиција казнити", мишљења је Кенза Дридер из Авињона.

Белгија и Шпанија већ су усвојиле сличне законе, а нацрт закона припремиле су Шведска, Италија и Холандија.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи