Комунисти траже власт у Непалу

У главном граду Непала Катмандуу више од 100.000 људи захтева оставку владе. Демонстранте предводе комунисти, који траже формирање комунистичке владе.

Неколико десетина хиљада људи, под вођством Комунистичке партије (КП) Непала, протестовало је данас у престоници Катмандуу тражећи оставку коалиционе и формирање комунистичке владе.

Уколико њихови захтеви не буду испуњени, демонстранти за сутра планирају масовне протесте и генерални штрајк, што је унело забринутост од поновног избијања насиља у тој земљи.

На улице Катмандуа распоређено је око 15.000 полицајаца опремљених за разбијање демонстрација, саобраћај је прекинут, а продавнице затворене, иако су организатори најавили мирне протесте.

Демонстранти су узвикивали слогане против владе и носили црвене заставе, а касније данас требало би да им се обрате вође КП Непала.

Није забележено насиље, нити сукоби с полицијом, а број демонстраната процењен је на више од 125.000, рекао је шеф полиције Катмандуа.

Организатори очекују око 500.000 људи који ће мирно протестовати тражећи оставку премијера Мадхава Кумара Непала, саопштила је КП Непала.

Премијеру је постављен рок до вечерас да распусти владу, а ако буде насиља, за њега ће бити одговорна влада, саопштила је КП Непала.

КП Непала, некадашњи побуњеници, 2006. године су одустали од десетогодишње оружане побуне. После избора 2008. постали су највећа политичка партија и на кратко водили коалициону владу, да би затим постали вође опозиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи