Дагестан поново мета терориста

Две особе погинуле, а једна тешко рањена у ноћашњој експлозији аутомобила у руској републици Дагестан. Списак мера против тероризма треба да буде проширен, рекао председник Медведев. Један од одговорних за јучерашње нападе у Кизљару, присталица вехабизма, саопштила полиција.

Две особе су погинуле, а једна је тешко рањена у ноћашњој експлозији аутомобила у руској севернокавкаској републици Дагестан, у близини села Тотур Бијкал. Полиција је навела да су тројица путника, из Дагестана, највероватније колима превозили ручно направљену експлозивну направу.

Руски председник Дмитриј Медведев допутовао је у ненајављену посету Дагестану. Он је, по доласку, изјавио да списак мера за борбу против тероризма треба да буде проширен, како би мере биле ефикасније и превентивне.

"У последње време имали смо успеха у борби против тероризма. Успели смо да уништимо најозлоглашеније бандите, али то очито није довољно. Кад-тад ћемо их све наћи и казнићемо их", рекао је Медведев у престоници Дагестана Махачкали.

На састанку са лидерима Дагестана, Ингушетије и Чеченије, Медведев је нагласио да "треба казнити" починиоце ових напада, и поновио да борба против тероризма мора да буде оштрија, али је предложио и да се у севернокавкаској регији ојачају и економија и образовање.

Медведев је, почетком године, именовао бизнисмена Александра Клопоњина за специјалног представника чији је задатк да на северном Кавказу ради не побољшању стандарда.

"Ти људи или боље рећи криминалци, јер их ни не можемо звати људима, не желе нормалне промене у земљи, не желе развој који покушавамо да постигнемо. Другим речима, они желе да посеју панику и страх", рекао је Александар Клопоњин.

Терориста-самоубица из Кизљара

Министарство унутрашњих послова Русије је установило да је један од терориста-самоубица, који су јуче активирали експлозив у Кизљару, 22-годишњи становник тог дагестанског града Дауд Магомедов, за кога се наводи да је, према ранијим оперативним подацима полицији познат као присталица вехабизма.

Дневник Комерсант пише да је у локалној полицији Магомедов био у евиденцији од прошлог лета, када је са другим вехабијама започео тучу у џамији са присталицама традиционалног ислама.

Руски дневник пише и да су, по једној верзији истраге, две жене терористи-самоубице које су починиле терористичке акте у московском метроу два дана раније, у главни град Русије допутовале из Кизљара.

"Особе са потернице често користе ту маршруту, јер је Кизљар близу административне границе са Чеченијом, а при уласку у превоз од Махачкале до Москве нико на успутној станици не тражи документа", рекао је Комерсанту један од учесника у истрази.

Истрага проверава да ли су оне биле припремане у Веденској области Чеченије и да се претпоставља да је једна од њих могла да буде 20-годишња Марха Устарханова, удовица лидера гудермеских екстремиста Саида Емина Хизријева, убијеног окобра прошле године, приликом припреме атентата на председника Чеченије Рамзана Кадирова.

Комерсанту је у МУП-у Чеченије речено да се за њом трага као за несталом особом, а да су у МУП доспеле информације да се после погибије мужа припрема за освету као терориста-самоубица. Руске специјалне службе сматрају да је организација "Веденски џамат" припремио око 30 мушкараца и жена за задатак самоубица, наводи руски дневник.

Муслимански интелектуалци осудили нападе

Муслимански интелектуалци из десетак држава осудили су самоубилачке бомбашке атентате исламистичких побуњеника у Москви и Дагестану и назвали их "криминалним терористичким нападима" који крше њихову веру.

Ових 24 интелектуалаца, међу којима и пет муфтија из Русије, говорили су и против недавног насиља у Ираку и упутили изразе саучешћа жртвама и њиховим породицама.

"Ислам апсолутно подржава светост људског живота и ниједна патња, чак и онда када је легитимна, никада не може бити искоришћена да оправда таква смртоносна и зла дела", наводи се у саопштењу муслиманских интелектуалаца издатом у Дубаију.

Међу потписницима саопштења су муфтије из Египта, Сирије, Либана и Босне као и председник руског савета муфтија, а ова муслиманска учена лица представљају најважније школе ислама и долазе из Индије, Блиског истока, Европе и Сједињених Америчких Држава.

У Дагестану је јуче у две експлозије погинуло 10 људи, од којих девет полицајаца, а 23 особе су повређене, подсетила је руска агенција. Два тана пре тога, у самоубилачким бомбашким нападима на две станице метроа у Москви погинуло је 39 особа.

Одговорност за нападе преузео је вођа чеченских побуњеника и лидер групе "Кавкаски емират" Доку Умаров. Руски премијер Владимир Путин није искључио могућност да је терористичке нападе извршила иста група.

"Не искључујем да је дејствовала иста банда. За нас није важно ко је у ком делу државе извршио злочин, није важно ко је постао жртва, које су националности или вере ти људи", изјавио је јуче Путин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару