Без мира у Ираку

Иако је бивши премијер Ирака Ијад Алави прогласио победу на парламентарним изборима, актуелни премијер Нури ел Малики тражи ново пребројавање гласова. Од проглашења резултата убијено 60 људи. Убијен члан изборне комисије.

Ни после два дана од проглашења изборних резултата, у Ираку нема очекиваног мира. Бивши премијер Ијад Алави већ је почео преговоре за формирање коалиционе владе, док садашњи премијер Нури ел Малики сумња на крађу и тражи ново пребројавање гласова.

Од проглашења изборних резултата, у Ираку је убијено више од 60 људи, а у најскоријим сукобима на мети екстремиста био је члан изборне комисије у граду Каим. Убијен је у експлозији четири бомбе, у близини своје куће, заједно са још петоро људи.

Победа бившег премијера Ијада Алавија, за чији су секуларни блок гласали многи сунити, изазива револт присталица шиитског премијера Нурија ел Маликија.

Иако проглашен победником, Ијад Алави нема довољно посланика у парламенту да би самостално формирао владу, па је сарадњу понудио свим политичким групацијама, укључујући шиитски блок премијера Маликија.

Циљ му је, каже, да Ирак превазиђе поделе на Курде и Арапе, шиите и суните. Залаже се за јачање веза са арапским земљама, а сматра се противником јачања иранског утицаја у Ираку.

"Моја политика према Ирану, као и према било којој земљи у свету заснована је на два стуба: на обостраној користи у економској, културној и трговинској сарадњи и на поштовању суверенитета и немашању у наше унутрашње ствари", рекао јеАлави.

Међутим, актуелни премијер не мири се са резултатима избора и прети судом.

"Проверили смо гласачке листиће и утврдили да је огроман проценат листића фалсификован, због чега смо се жалили суду и изборној комисији", рекао је Малики.

И док посматрачи Уједињених нација тврде да су резултати избора веродостојни и позивају странке да прихвате њихов исход, у Ираку расте забринутост да би цела процедура могла да се одужи и доведе до нових подела у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару