(Не)разумевање Израела и САД

Политика према изградњи стамбених објеката у источном Јерусалиму се неће мењати, али је Израел спреман да учини додатне кораке ка напредку мировних преговора, саопштава портпарол премијера Нетанијахуа. И даље постоје тачке неразумевања САД и Израела.

Израел је постигао разумевање са владом Сједињених Америчких Држава, које се односи на политику према Палестинцима, изјавио је портпарол израелског премијера Бењамина Нетанијахуа Нир Хефец, додајући да, ипак, и даље постоје тачке неразумевања.

"Политика изградње се неће променити, али је Израел спреман да учини додатне кораке да би напредовали мировни преговори", рекао је портпарол израелског премијера говорећи о изградњи стамбених објеката у анектираном делу Јерусалима.

Изјава о разумевању дата је пред састанак седам чланова ужег састава владе, које Нетанијаху треба да обавести о резултатима посете Вашингтону. Влада је саопштила да разумевање Вашингтона за израелску политику према Палестинцима, не значи и подршку израелској изградњи у источном Јерусалиму.

Нетанијаху се састаје са министарима у покушају да формулише заједничку позицију у односу на разумевање које су његови саветници постигли са високим званичницима Беле куће.

Крајње је неизвесно да ће такозвани форум седморице постићи заједничку позицију блиску америчким захтевима. Очекује се, заправо, да ће бити два до три састанка пре постизања консензуса.

Израелски премијер се, наводно, прибојава да ће омекшавање његовог става у односу на Јерусалим, или гестови према Палестинцима, наићи на оштар одговор десничара у коалицији, а посебно министра спољних послова Авигдора Либермана.

Затегнути односи

Бењамин Нетанијаху се синоћ вратио из посете Сједињеним Државама, током које није успео да изглади затегнуте односе са администрацијом председника Барака Обаме.

Обамина администрација се противи израелском плану изградње у источном Јерусалиму, који укључује подизање 1.600 нових кућа за Јевреје.

Палестинци захтевају потпуно замрзавање израелске изградње у источном Јерусалиму и на Западној обали. Израелски лидери, међутим, сматрају цео Јеруслим главним градом Израела, што међународна заједница не признаје.

Израел је у новембру прошле године, под притиском САД, објавио десетомесечну обуставу изградње израелских насеља на окупираној Западној обали.

Тај мораторијум се, међутим, не односи на Источни Јерусалим, који је Израел анектирао после шестодневног рата 1967. године, и где наставља да гради станове за Јевреје.

Палестинци сматрају да Источни Јерусалим треба да буде главни град њихове будуће државе и одбијају да наставе мировне преговоре док се не прекина изградње израелских станова у том делу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару