Нема земље за Бин Ладенове

Син Осаме бин Ладена, Омар, позвао заливске земље, међу којима Катар и Уједињене Арапске Емирате, да приме двадесетак чланова његове породице, који су од 2001. године у кућном притвору у Ирану.

Омар бин Ладен, један од синова вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, позвао је заливске земље, међу којима Катар и Уједињене Арапске Емирате, да приме око двадесет чланова његове породице који се налазе у кућном притвору у Ирану од 2001. године.

Два члана породице успела су да напусте Техеран у последњих неколико месеци и отишли су у Сирију да се придруже мајци која је пореклом из Сирије.

"Иранска влада не зна где да пошаље другу браћу и сестре", наводи Омар у сапштењу које је потписао заједно са својом британском супругом Заином, са којом живи у Лондону. Своје рођаке Омар је назвао "недужним жртвама".

"Позивамо било коју земљу да им помогне, било на Истоку или на Западу. Посебно тражимо од Емирата или од Катара да им пруже помоћ", рекао је Омар. У документу се наводе имена 23 члана Бин Ладенове породице који живе у стамбеном комплексу у Техерану, од када су побегли из Авганистана 2001. године.

Из Ирана у Сирију

Многа деца Осаме бин Ладена, после америчке инвазије на Авганистан побегла су у Иран. Тамошње власти, међутим, притвориле су их због нелегалног уласка у земљу.

Омар бин Ладен истиче да се са њима добро поступа у Ирану, али да не могу да се крећу ван стамбеног комплекса и да је Иран спреман да их пусти ако имају где да оду.

Бин Ладенов најмлађи син Бакр Бин Ладен (16) напустио је Иран у децембру прошле године и отишао у Дамаск код своје мајке Наџве ал-Ганем, једне од неколико Бин Ладенових жена.

Бакрова сестра Иман, која је побегла из комплекса у саудијску амбасаду у Техерану, где је живела три месеца, 17. марта такође је отишла у Сирију.

Осамнаестогодишња Иман бин Ладен живи са мајком, изјавио је Омар агенцији Асошијетед Прес. Иман је побегла у амбасаду Саудијске Арабије, где је боравила неколико месеци. Прошле недеље јој је дозвољено да напусти земљу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару