Лабуристи (ни)су поткупљиви

Четворо посланика у британском парламенту из редова Лабуриста, од којих су троје бивши министри, тајно снимљени како нуде да за новац лобирају на владу.

Нова срамота за британске лабуристе. Четворо посланика, од којих су троје бивши министри, снимљени су како нуде да за новац утичу на владу да донесе одређену одлуку. Лабуристичка странка их је суспендовала, јер јој трговина политичким утицајем најмање потребна уочи предстојећих избора.

Може ли се политичар изнајмити као такси? Бивши британски министар саобраћаја Стивен Бајерс каже да може - врло радо ће повући политичке везе и испословати неку корист ономе ко му да пет хиљада фунти.

Бајерс је у једној емисији Канала 4 рекао: "Ја сам помало као такси". Уосталом, већ сам то радио, рекао је Бајерс, док га је тајно снимила камера телевизије Канал 4 чији је новинар глумио лобисту из Америке.

Осим Бајерса, услуге продају и бивши министри Џеф Хун и Патриша Хјуит и посланица Маргарет Моран. Хун, министар одбране кад су почињали ратови у Ираку и Авганистану, спустио је, додуше, цену на три хиљаде фунти.

Лабуристи су по кратком поступку спровели унутрашњу истрагу и суспендовали осрамоћене чланове.

Иако се понуда јасно види на снимку, Стивен Бајерс сада каже да баш и нема велики утицај у британском политичком животу.

Конзервативци, који очекују победу на предстојећим изборима, користе овај случај да освоје још који поен предности.

"Мука ми је да гледам како се вуку по блату док сви мисле да су политичари само гладни новца. Ми то нисмо. Нова влада, премијер и Парламент који имају жељу да мењају земљу, могу да направе разлику", каже лидер конзервативаца Дејвид Камерон.

Би-Би-Си је, међутим, показао да се ни конзервативцима новац не гади. И њихови чланови су међу групом од двадесет посланика који су путовали у иностранство, углавном у привлачна одмаралишта, о трошку страних влада, а касније јавно лобирали у њихову корист.

Члановима Парламента није забрањено лобирање, али морају да поштују строга правила и да пријаве зараду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару