Обама потписао историјски закон

Председник САД Барак Обама потписао реформу здравствене заштите. После годину дана дебате, најзначајнији документ у области социјалног законодавства постаје закон, поручио шеф Беле куће.

Амерички председник Барак Обама потписао је историјски закон о реформи здравствене заштите, који је у недељу потврђен у Представничком дому Конгреса, што се сматра највећим успехом председника и његове администрације у другој години мандата.

Церемонији потписивања у Источној соби Беле куће, поред бројних сенатора који су учествовали у изради закона, присуствовала је и Вики Кенеди, удовица сенатора из Масачусетса, Едварада Кенедија, који je познат као један од највећих бораца за усвајање историјског закона.

Поред Обаме у Белој кући био је и Патрик Кенеди, син сенатора Кенедија који је председнику поклонио копију предлога реформе здравственог система из 1970. године.

Закон је у Сенату изгласан крајем децембра, вредан је 871 милијарду долара у наредних 10 година, а у Представничком дому је усвојен тесном већином од 219 према 212 гласова.

"Данас, после готово једног века покушаја и годину дана дебате, пошто су избројани гласови, реформа здравствене заштите постаје закон у САД", рекао је Обама.

Председник САД подсетио је да су се за закон бориле генерациије Американаца, али да ће за примену неких његових одредаба бити потребно још најмање четири године.

Ускоро и ефекти реформе

"То је зато што их примењујемо одговорно и исправно", рекао је Обама, али је истакао да ће се ефекти реформе осетити веома брзо.

Новим законом ће се од свих Американаца први пут захтевати да се осигурају, а послодавци ће морати раднику да понуде осигурање које може да плати.

Приватним осигуравајућим компанијама биће наметнута многа правила, укључујући забрану праксе ускраћивања осигурање људима који већ имају неку болест, али и пропис да деца могу да остану на полиси својих родитеља до своје 26 године.

Та реформа, којом би се здравственим осигурањем први пут покрило још 32 милиона људи, представља најзначајнију експанзију федералних гаранција здравстеног осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства у САД још од тридесетих година прошлог века.

Буџетска канцеларија Конгреса објавила је у четвртак да ће реформа здравствене заштите коштати 940 милијарди долара у наредној деценији, због чега је Представнички дом усвојио још један текст - пакету са изменама да би се ускладила разлика од око 70 милијарди долара.

И тај текст усвојен је тесном већином, овог пута од 220 према 211. Пакет амандмана ће затим, морати поново да се врати у Сенат, где се очекује да буде усвојен обичном већином, коју демократе и тамо имају.

Челници Демократске странке председника Обаме нису скривали задовољство због усвајања тог кључног закона, упркос не само жестоком противљењу републиканаца, већ и због отпора у својим редовима - против реформе гласало је више од 30 демократских сенатора.

Још јачи притисци републиканаца

За завршетак посла реформе здравствене заштите у САД биће потребно још напора и времена.

Дебата у Представничком дому била је пуна страсти. Републиканци, свесни значаја и далекосежности реформе, тврде да се тиме угрожавају основни принципи на којима Америка почива.

Републиканци најављују борбу до последњег дана и у Сенату, где ће, како преносе медији, покушати да опструишу расправу дугим дискусијама и улагањем што већег броја амандмана.

Најављују се и уставне тужбе на тај закон које, према мишљењу правника, немају велике изгледе да прођу, али ће одржавати напетоост у јавности, барем до новембарских избора.

Тешкоће око усвајања и значај закона учинили су да је председник Обама морао лично да се ангажује у обезбеђивању већине гласова конгресмена и да помало занемари све друге теме, како домаће, тако, још више, међународне.

Американци су на здравство прошле године потрошили 2.500 милијарди долара или 17,3 бруто националног производа.

У земљи од 300 милиона становника, око 47 милиона Американаца нема здравствено осигурање, па је по квалитету здравственог система САД на 32. месту лествице Светске здравствене организације.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару