Гугл за Кину преко Хонгконга

Од данас нецензурисани "гугл" на кинеском, али преко Хонконга. Вишемесечни спор најпосећенијег сајта и најмногољудније државе на свету кулминирао новим приступом решавању проблема, али је отворено питање да ли ће Пекинг блокирати приступ новом сајту.

Амерички интернет гигант "Гугл" саопштио је данас да ће прекинути да цензурише свој интернет сајт у Кини, што захтевају кинеске власти, и да ће убудуће преусмерити промет своје кинеске странице на своју страницу у Хонгконгу. 

"Гугл" ће понудити нецензурисане резултате на поједностављеном кинеском језику, за кориснике на матичној територији Кине, објавио је "Гугл" данас на свом блогу.

"Гулг" се од јануара спори за кинеском Владом око цензуре, и овај потез је уследио пошто две стране нису успеле да се усагласе. 

"Кинеска влада је била кристално јасна у нашим разговорима, да је аутоцензура законска обавеза о којој се не може преговарати", наводи се на блогу "Гугла".

Председник Трговинске коморе САД у Кини Мајкл Барбаласа изражава жаљење због поступка кинеских власти: "Жао нам је што је Гуглов претраживач затворен у Кини, али нам је драго што су други сервиси које Гугл обезбеђује у тој земљи и даље доступни".

Директор кинеског Удружење међународних студената Виктор Гао каже да пребацивање сервиса у Хонконг и уклањање заштитних филтера само погоршава ситуацију. "Сумњам да ће кинеска влада тиме променити став", додаје Гао.

Министарство иностраних послова Кине издало је званично саопштење, објављено на домаћој телевизији, у којем се каже: "Ако стране компаније желе да послују у Кини, морају да се придржавају кинеских закона".

"Гугл" на блогу наводи да је нови приступ пружању нецензурисаних резултата претрага на поједностављеном кинеском језику са странице google.com.hk решење за изазове с којима су суочени, да је потпуно легалан начин, и да ће знатно повећати приступ информацијама за људе у Кини. 

Наводи се и да напади хакера и надзор, који су откривени, у комбинацији с покушајем ограничења слободе говора преко интернета у Кини блокирањем друштвених веб страница као што су "Фејсбук", "Твитер", "Јутјуб" и других, "доводе до закључка да не можемо наставити цензурисање странице google.cn".

За сада остаје отворено питање да ли ће Кина да блокира приступ веб страници из Хонгконга.

У Кини ради око 700 од 20.000 запослених у "Гуглу". Компанија неће повући операције у вези са истраживањем и развојем, а задржаће и продајни тим. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару