Саркози реконструисао владу

После неуспеха на регионалним изборима француски председник Никола Саркози реконструисао владу. У владу улази и Жорж Трон, иначе близак сарадник Саркозијевог великог политичког непријатеља на десници Доминика де Вилпена.

Француски председник Никола Саркози реконструисао је владу после неуспеха његове странке десног центра на регионалним изборима, саопштено је из француског председништва.

На основу скоро свих пребројаних гласова са јучерашњих избора, Саркозијев УМП освојио је 36 одсто гласова, док је опозиција предвођена Социјалистима освојила 54 одсто гласова. Излазност је била 51 одсто.

Овим је Саркозијев УМП остао на власти у само једном од 22 региона у Француској.

После објављене реконстукције, на челу владе остаје премијер Франсоа Фијон, као и већина министара у главним ресорима.

Министар рада Гзавије Дарко смењен је због лоших резултата у југозападној регији Аљитен где је изгубио од кандидата левице (28 одсто према 56 одсто).

Њега на месту министра рада замењује министар за буџет Ерик Верт, док ће ресор буџета преузети посланик Франсоа Бароен, близак сарадник бившег председника Жака Ширака.

У владу улази и Жорж Трон, иначе близак сарадник Саркозијевог великог политичког непријатеља на десници Доминика де Вилпена. Трон ће бити задужен за ресор државне администрације.

Покушај уједињења деснице

Увођењем сарадника Ширака и Де Вилпена Саракози даје знак да жели да уједини расцепкану десницу, наводи Франс прес.

Посланик УМП-а Марк-Филип Добрес именован је за министра омладине и активне солидарности и замениће Мартена Хирша који је раније најавио да жели да напусти владу.

Већина главних министара остају на својим местима, као што су министар спољних послова Бернар Куснер, министарка економије Кристине Лагарде, министар унутрашњих послова Брис Ортефе и министарка правде Мишел Алио-Мари.

Како наводи Би-Би-Си, ови избори су били главни велики изборни испит у Француској пре председничких избора 2012. године.

Лоши резултати могли би да утичу на то да Саркози буде много обазривији при даљем спровођењу свеобухватног програма реформи који га је већ коштао гласача, оцењује Би-Би-Си.

Висока незапосленост и нерасположење због планираних реформи у правосуђу и у пензионом систему су, како се сматра, утицали на то да људи искористе регионалне изборе да казне централну владу.

Са три милиона људи без посла Француска бележи рекордну незапосленост у последњих неколико деценија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару