Прва победа Барака Обаме

Представнички дом америчког Конгреса усвојио историјски Закон о реформи здравствене заштите, који ће успоставити потпуно другачије стандарде у области здравственог система. То је победа америчког народа, рекао Барак Обама.

Тесном већином од седам гласова, Представнички дом америчког Конгреса, рано јутрос усвојио је историјски Закон о реформи здравствене заштите.

Таква одлука сматра се највећим досадашњим успехом администрације председника Барака Обаме, у другој години мандата. Нови закон успоставиће потпуно другачије стандарде у области здравственог система.

Први пут, сви Американци мораће да буду осигурани, што значи да ће 32 милиона грађана, који до сада нису имали осигурање, морати да га добију. Послодавци ће радницима морати да понуде осигурање које они могу да плате.

Приватне осигуравајуће компаније први пут ће бити ограничене правилима, тако да више неће моћи да, претходно оболелима, ускраћују могућност осигуране здравствене неге.

Председник САД Барак Обама поздравио је изгласавање историјског закона, истичући да то представља победу америчког народа.

"Овим гласањем одговорено је на молитву сваког Американца који се дубоко надао да ће се нешто учинити кад је реч о здравственој заштити, која је ишла на руку осигуравајућим компанијама, а не обичним људима", рекао је Обама новинарима у Белој кући.

Обама је изгласавање закона назвао "још једним каменом који је чврсто уграђен у основе америчког сна".

Према његовим речима, Закон о реформи здравствене заштите помоћи ће онима који немају осигурање, али и онима који га већ имају, пренео је Ројтерс.

Предвиђено је да реформа здравствене заштите, у наредној деценији, државу кошта око 940 милијарди долара. Међутим, буџетске уштеде у истом периоду износиће скоро 140 милијарди, захваљујући мањим издацима за одређене досадашње програме здравствене заштите и повећању пореза богатијим слојевима друштва.

Усвојени закон представља најзначајнију експанзију федералних гаранција здравстеног осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства у Америци, од 30-их година XX века.

Сви конгресмени који су за њега гласали, из редова су Демократске странке, председника Барака Обаме.

Одређени број демократа, у одбијању закона придружио се републиканцима, наводећи да су против високих трошкова реформе.

Најжешћи отпор дошао је из редова противника абортуса, који су, ипак, постигли договор са Белом кућом да председник, по усвајању закона, потпише извршну наредбу којом ће гарантовати да абортус неће бити финансиран из средстава буџета.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару