Дан борбе против расизма

Свет обележава Међународни дан борбe против расне дискриминације. Мундијал у Јужноафричкој републици прилика за пропаганду расне једнакости, поручио генерални секретар УН Бан Ки Мун.

Поводом Међународног дана борбе против расне дискриминације, генерални секретар УН Бан Ки Мун је позвао да се предстојећи Мундијал у Јужној Африци искористи за пропаганду борбе са расизмом, укључујући и расизам у спорту.

У поруци секретара, објављеној на сајту УН, истиче се да на предстојећем Мундијалу "нема места за расизам и ксенофобију".

"Акценат овогодишњег Дана за борбу против дискриминације се ставља на узајамни утицај расизма и спорта, јер ће Јужноафричка Република бити прва афричка земља, која одржава светско првенство у фудбалу", рекао је Бан Ки Мун.

У документу се, такође, истиче значај спорта за зближавање припадника различитих култура.

Стручњаци УН за људска права оценили су да расизам није превазиђен проблем, већ да представља "изазов данашњице".

Међународни дан за борбу против расне дискриминације обележава се на дан када је 1960. у Шарпвилу полиција убила најмање 69 демонстраната, Јужноафриканаца, који су протестовали против расистичког режима.

"Годишњица догађаја у Шарпвилу дан је када треба да одамо пошту настрадалима, али и онима који се и даље боре против расизма и на тај начин утичу на сопствене животе и животе других", наводе стручњаци, истичући храброст и одлучност оних који се боре против сегрегације и расизма.

Годишњица масакра у Шарпвилу

У Јужноафричкој Републици данас се одржавају церемоније којима се обележава 50. годишњица масакра у Шарпвилу.

Циљ манифестација је, како је пренео британски радио Би-Би-Си, да скрену пажњу света на неправедност апартхејда и на догађај који је означио почетак оружане борбе против репресије белог становништва.

Многим демонстрантима, који су учествовали у мирним протестим у сиротињском насељу 50 километара јужно од Јоханесбурга 21. марта 1960. године, полиција је пуцала у леђа док су бежали.

Убијено је 69, а рањено најмање 180 учесника демонстрација, организованих због новог закона, према којем су само црнци били дужни да у сваком тренутку имају при себи лична документа.

Ниједан полицајац није осуђен за ова убиства.

После масакра у Шарпвилу уследила је забрана Афричког националног конгреса и супарничког ослободилачког покрета Панафричког конгреса. Масакр је, такође, означио почетак илегалног оружаног отпора у Јужноафричкој Републици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару